Stäng
augusti 23, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Jimmie Åkesson försöker vilseleda sina egna väljare. Foto: Mats Andersson / TT

Sverigedemokraternas politik är en bluff – Åkesson har ingen aning

Om jag var sverigedemokratisk väljare skulle jag vara besviken. Alldeles särskilt besviken skulle jag vara om jag var en SD-väljare som litade på att partiet har koll på åtminstone sina viktigaste hjärtefrågor.

Varför? Jo, läs den här intervjun med partiledaren Jimmie Åkesson i Svenska Dagbladet så blir svaret på den frågan ganska tydligt. Åkesson har inte koll på nånting. Det är ingen överdrift. Han hänvisar gång på gång till vad hans ”räknenissar” sagt. Räknenissar som uppenbarligen har helt fel.

Han utlovar ett slutet asylboende i Migrationsverkets regi. Men när han och partiet har gjort sin budget har de inte pengar till det. Han utlovar ett stort antal nya förvarsplatser för asylsökande som utvisas eller avvisas. Partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler har sagt att det handlar om ”tiotusentals”. När Åkesson får frågor om detta säger han att han dels inte har en aning om hur många förvarsplatser hans parti har råd med – dessutom avfärdar han Bielers löfte till väljarna och konstaterar att det definitivt inte finns några pengar till det.

Han vill också att kommunerna ska få nästa 10 miljarder kronor mindre varje år. När SvD påpekar att pengarna inte används specifikt till asylsökande utan till vård, skola och omsorg för alla har han inget svar. I stället hänvisar han på nytt till någon annan.
– Du får ta det här med våra räknenissar, säger Åkesson till SvD.

Åkesson har lovat att göra förändringar av a-kassan, vilket kostar 6 miljarder kronor per år. Men kostnaden har SD struntat i. I stället låtsas de i budgeten att det kostar 3,9 miljarder kronor. Där saknas alltså två miljarder kronor – varje år. Åkessons kommentar? Han vet inte. Han fattar inte ens, berättar han.
– Det är ju saker som jag knappt ens begriper, säger han till SvD.

I en annan artikel som tittar på SD:s budget kontrolleras partiets löfte till pensionärerna om flera förbättringar. Det är lätt att lova. Men när man kikar på budgeten visar det sig att deras löfte kostar fyra miljarder kronor mer – varje år – än vad SD har avsatt i budgeten.

Ett av Sverigedemokraternas återkommande budskap i sina reklamer och kampanjer är att ”politik handlar om prioriteringar” och att SD är de enda som prioriterar på rätt sätt. För den som läser SvD:s granskning visar det sig snabbt att de inte prioriterar alls. I stället hittar de på. Och så försöker de lösa påhittet genom att Jimmie Åkesson duckar frågorna och hänvisar till ”räknenissar”.

Om jag var SD-väljare hade jag varit väldigt besviken.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se