Stäng
oktober 2, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt beskriver sig själv som "klart till höger", vilket kanske förklarar varför han är så obekymrad om välfärden. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Sverigedemokraterna vill slakta svensk välfärd

I dag skriver Karin PetterssonAftonbladet Ledare om Sverigedemokraternas budget. Hon beskriver den hittepåverklighet och fantasivärld som ligger till grund för deras besparingar på migrationsområdet.

Pettersson kallar den med rätta för en ”clownbudget”:

”Sanningen om SD:s ideologi är att den är Sverigefientlig, rasistisk och höger­extrem. Sanningen om deras budget är dock mycket enklare än så: Det är pajaskonster. Så lycka till med samarbetet, gammelmoderater och näringslivsgubbar.”

Men okej. Migrationen är ändå det område där SD tycker att de kan hafsa och skarva hur mycket som helst och i stället hitta stöd för sin grundinställning att ”invandrarna kan dra åt helvete” alldeles oavsett hur trovärdig budgeten är. De räknar helt enkelt med att deras väljare ger dem mandat på rasism, inte på rationalitet.

Well, det ser inte så seriöst ut i övrigt heller. Samtidigt som Konjunkturinstitutet så sent som förra året varnade för att det fattas 120 miljarder kronor de kommande åren om vi vill bibehålla den nivå vi har på välfärden i dag så vill Sverigedemokraterna skära ner. Mer än 87 miljarder kronor plockas bort från de kommunala statsbidragen, kallade (”allmäna bidrag till kommuner”) de närmaste fyra åren om SD får bestämma. Detta i ett läge där det alltså – jag säger det igen – saknas 120 miljarder kronor om vi ska bibehålla nuvarande nivå i välfärden.

SD menar själva att de kan plocka nästan 90 miljarder från kommunerna utan att det märks eftersom invandrare konsumerar upp all välfärd och SD ju ändå stänger gränserna. Ja, men dåså, då kan man ju sparka undersköterskorna, lärarna och hemtjänstpersonalen…

Det enda SD verkligen värnar i välfärden tycks vara riskkapitalisternas vinster.

Sök på Politism.se