Stäng
september 13, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Pontus Lundahl/TT

Sverigedemokraterna stoppar krav på vettiga löner

Allt för många av arbetarna i LO-yrken röstar på Sverigedemokraterna. Detta vet alla vid det här laget.

Och även om man, bara för ett ögonblick, bortser från partiets rasism är detta ett mycket stort problem. För den som följer SD i riksdagen och ute i landet noga ser tydligt att de också är ett arbetarfientligt parti.

De har tidigare sagt nej till att avskaffa Fas 3, nej till en nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna och nej till förslag om höjd a-kassa. De vill inte heller stoppa systemet som skickar medborgarnas skattepengar till riskkapitalister som verkar i välfärden.

Ovanpå detta kommer de nu med ett nytt besked. De vill inte att kommuner och landsting ska få kräva rimliga arbetsvillkor och löner när de upphandlar tjänster av privata utförare.

Det offentliga handlar varje år varor och tjänster för ungefär 600 miljarder kronor och den förändring regeringen föreslår är ganska självklar: Arbetarna som producerar detta ska ha rättvisa löner och bra villkor, en dräglig vardag som ger en månadslön man kan leva på.

Sverigedemokraterna säger nej till detta. Partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger att detta är ”näringslivsfientligt”, varnar för en ”socialistisk” regering, ”regelkrångel” och bristande konkurrens. Det låter som vilken ung centerpartist som helst, helt enkelt.

Vi har tidigare skrivit åtskilliga texter om just de offentliga upphandlingarnas avgörande roll när det kommer till att skapa ett mer rättvist Sverige.

Att Sverigedemokraterna under de senaste åren definierat sig som ett tydligt högerparti, med god hjälp av den vinsthungriga näringslivslobbyn, har vi också påtalat.

När de nu säger sig vara beredda att stoppa ännu ett förslag som avsevärt förbättrar arbetsvillkoren för de som är aktiva i LO-yrken är det ett hårt slag mot regeringen. Ett misslyckande för löntagarna. Men också en tydlig redovisning av vilken sida Sverigedemokraterna står på. Och det är definitivt inte på arbetarnas.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se