Stäng
februari 28, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Jimmie Åkesson (SD) har all anledning att le om han blickar mot Hässleholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverigedemokraterna skriver historia i Hässleholm

Plötsligt hände det, i Hässleholm. Du kanske inte ens märkte det, men något historiskt inträffade på måndagen. Och det är inte något vi kommer att minnas med glädje.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna röstade – tillsammans med lokala partiet ”Folkets väl” (FV) – fram sverigedemokrater på ledande positioner i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

Sverigedemokraternas Patrik Jönsson valdes av M, L, KD och FV till förste vice ordförande för kommunfullmäktige och SD:s Ulf Erlandsson valdes av samma partier till förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

De rödgröna partierna och Centerpartiet röstade emot, men det räckte inte och högern tog – tillsammans med SD på tunga positioner – över makten i kommunen.

För Sverigedemokraterna är det historia som skrivs. Äntligen bärs man fram till tunga uppdrag av de andra högerpartierna. Detta är exemplet de kommer att titta på och luta sig emot för att göra framryckningar i andra kommuner och landsting. Här har de slutligen något att hänvisa till där borgerligheten aktivt gett dem viktiga uppdrag.

För alla som önskar sig ett politiskt landskap där ett rasistiskt parti med rötterna i nazismen inte vinner makt är det naturligtvis ett sorgligt kapitel och ett avgörande misslyckande.

I internationella medier, som Politico, rapporterar man om den unika händelsen och formulerar rubriken: ”First we take Hässleholm … Swedish far right rises”. Det är en bra sammanfattning som vittnar om vad som komma skall.

För tro inte för ett ögonblick att de borgerliga partier som nu röstade fram SD-politiker till tunga uppdrag kommer att vara de sista som gör det. Nu har de sparkat in dörren och fler kommer att följa efter. Detta första experiment kommer att få efterföljare. Och högern har ännu en gång visat att den inte är att lita på när det gäller att hålla rent mot rasismen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se