Stäng
november 15, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Varför kan du inte berätta vem som betalar, Jimmie Åkesson? Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Sverigedemokraterna och Moderaterna måste sluta mörka vem som ger dem pengar

I samband med att Sverigedemokraternas allt fler Putin-vänliga kopplingar uppdagades för ett par månader sedan diskuterade vi frågan om partibidrag.

”Det verkar onekligen som att Sverigedemokraternas politiska ambitioner är till salu”, konstaterade Kawa Zolfagary då.

Men sånt som Egor Putilov, eller affärsmannen som försökte köpa en mer Putinvänlig politik av SD, tycks redan nästan ha glömts bort.

De nya siffror om partibidrag från Kammarkollegiet, som Dagens Arena redovisar, borde väcka debatten på nytt. De som ger pengar till Sverigedemokraterna och Moderaterna har nämligen kringgått lagstiftningen om att alla bidrag över cirka 22 000 kronor ska redovisas öppet. I stället för att skänka pengar direkt till partiet använder man sidoorganisationer eller lokalföreningar som bulvan. Då redovisas bara klumpsumman – inte givaren.

I SD:s fall handlar det om privata bidrag på 19,5 miljoner kronor. I Moderaternas fall är det 18 miljoner kronor. Nästan alla givare görs ”osynliga” via sidoorganisationer och lokalföreningar.

Och frågorna kvarstår därför:

Vem är det som smyger in pengar i partierna? Vad förväntar de sig i gengäld? Varför vägrar partierna vara öppna med vem som står för stålarna? 

Sök på Politism.se