Stäng
november 24, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
SD tappar stort. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Sverigedemokraterna har det inte lätt

I helgen samlas Sverigedemokraterna för landsdagar i Norrköping. Och det är ett parti som stadigt gått framåt sedan många år tillbaka, som varit med och fällt en rödgrön budget och som kommit allt närmare samarbete med högern för varje år som gått. På så vis fortsätter framgångarna för den rasistiska rörelsens parlamentariska gren.

Men det är också ett parti som präglas av konstanta kriser. I både riksdagen och ute i kommuner och landsting försvinner fler och fler av mandaten när ledamöter av olika skäl blir politiska vildar, det vill säga slutar representera partiet och börjar representera sig själva i stället. Dessutom har de många tomma stolar runt om i landet. Inget annat parti är i närheten. En av de som lämnat är Kristina Einarsdotter, tidigare ordförande för SD i Enköping. Hon menar att partiet är fixerat vid invandrare och missar allt annat.
– Ingen bryr sig om vård, skola och omsorg, det gör mig så pissed off, säger hon till SVT.

Dessutom har bisarra Rysslandsresor, personliga konflikter och misshandelsfall vid Stureplan förstört en del av riksdagsgruppen. Och i dag avslöjar Expressen hur stökigt det är i partitoppen. Ledamöterna i riksdagen kallar varandra ”efterblivna” och ”vidriga”, det rapporteras om ”översittarfasoner”, lögner och hot.

Problemen slutar dock inte där. Inför valet har partiet i princip ingen ny politik att locka väljare med. Det är samma gamla hets mot invandrare och samma försök att smöra in sig hos näringslivet och högern för att få vara med på ett hörn vid ett eventuellt maktskifte. Visst har de vunnit mark, Moderaterna och Kristdemokraterna har sagt sig vara beredda att acceptera stöd från SD, men bara under förutsättningen att SD agerar dörrmatta åt dem. Och förutom de rödgrönas totala avståndstagande har också Centerpartiet och Liberalerna satt hela sitt politiska kapital i pant på att aldrig någonsin låta SD ha något inflytande.

Luftslottet sjunker ihop, och det märks även i opinionen. I en ny undersökning som Aftonbladet/Inizio redovisar i dag visar det sig att Sverigedemokraterna tappat stöd motsvarande 330 000 väljare på bara ett år. Även i en sammanvägning av olika mätningar visar det sig att SD tappar mark och nu har det lägsta stödet på två år.

Troligen handlar det tyvärr inte om att en antirasistisk mobilisering gett SD pyspunka. Mer sannolikt är att Sverigedemokraternas löfte om förändring och en omdaning av samhället framstår som allt mindre trovärdig för varje år som går. De kan helt enkelt inte åstadkomma så mycket som de lovat, och som väljarna har trott. En insikt som också drabbat partiledningen, vilket förklarar varför de låtit sig styras mer och mer av näringslivslobbyister och riskkapital när de väljer väg politiskt.

Sverigedemokraterna har det helt enkelt inte så himla lätt längre. Det är goda nyheter.

Sök på Politism.se