Stäng
november 4, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Ibland passar det. Foto: Claudio Bresciani / TT

Sverigedemokraterna gillar inte fria medier

I går började beskedet komma till en rad journalister att vissa inte var välkomna att bevaka Sverigedemokraternas landsdagar.

En av de som inte var välkommen till landsdagarna är Aftonbladets Lena Mellin, som kommenterade SD:s agerande i en text på tisdagskvällen:

”Stalins anda vilar över Sverigedemokraternas beslut att porta vissa journalister från sin kongress. Bort med alla oliktänkande, förbjud dem.”

Parallellen till Stalins anda är inte helt fel, men man behöver inte sträcka sig så långt för att hitta inspiration.

Sverigedemokrateerna ser ju själva snarare dagens Ungern framför sig. De har också i år motionerat om att politiken ska kunna styra och kontrollera medierna mer, journalisterna ska censureras och vara mindre fria att själva avgöra vad de bedömer som relevant. De har också tidigare stängt ute Expressen från sin valvaka, efter att tidningen granskat partiet.

Och det är klart: Landsdagar där bara Dispatch International, Avpixlat, Exponerat och Nyheter Idag ackrediteras skulle naturligtvis garantera en rätt okritisk rapportering om SD:s agerande och beslut. Extra skönt i dessa tider då de interna konflikterna är många, maktstriderna intensiva ända upp i toppen och man har tvingats bryta med sitt ungdomsförbund och uppfinna ett nytt. Då slipper man gärna oberoende journalister med jobbiga frågor.

Men SD klarar sig inte bara på det, och det vet de om. De måste nu ut till fler än de redan frälsta. Så när pratet om att journalister kunde komma att bojkotta landsdagarna helt började luftas vände partiet plötsligt. Nu var alla välkomna, inte bara de journalister SD tolererar.

Gott så, för tillfället, men se det inte som ett permanent besked.

Om Sverigedemokraterna i framtiden får chansen att begränsa de fria medierna utan att det kostar mer än det smakar är det nog precis vad som kommer att ske.

Sök på Politism.se