Stäng
september 29, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. Foto: Henrik Montgomery / TT

Sverigedemokraterna är unika

Sverigedemokraterna skiljer ut sig från alla andra stora svenska partier.

Dels genom sin rasistiska politik, men också genom sin demokratisyn och sitt arbetssätt. Den som tog del av partisekreteraren Richard Jomshofs funderingar kring ett Sverige med en press- och yttrandefrihet mer lik Ungerns förstår att SD inte liknar de andra. Den som i dag läser Aftonbladets avslöjande om att Sverigedemokraterna övervakat förtroendevalda och anställda, bland annat genom att läsa deras mail för att se om de kontaktar antirasistiska medier, förstår också att det här är ett parti som är unikt i riksdagen.

Demokratisynen är i grunden en annan. Man har inte lika stark tilltro till den som de andra partierna. Det är också därför den här typen av avslöjanden sällan får konsekvenser inom Sverigedemokraterna. Förväntningarna på partiet är betydligt lägre.

Jag skrev för snart två år sedan om att det verkligt anmärkningsvärda med Sverigedemokraterna är att så många saker som skulle bli stora skandaler i andra partier är en del av det normala inom SD, vilket gör att de inte på allvar ställs till svars. Sedan dess har otaliga stora skandaler, oegentligheter och orimligheter avslöjats om partiet. De åren har bara stärkt min uppfattning. Hade Aftonbladet avslöjat att Moderaterna eller Folkpartiet övervakade sina egna på motsvarande sätt, eller att Socialdemokraterna jagade läckor genom att tjuvläsa privata mail, hade det politiska Sverige stannat upp och inte pratat om något annat.

Men Sverigedemokraterna är unika. När det gäller dem tävlar vi snarare i att inte vara förvånade.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se