Stäng
februari 23, 2017
Amra Bajric, skribent
Kebnekaises sydtopp smälter Foto: Stockholms universitet/TT

Sverige smälter bort men politikerna förblir passiva

Sverige går till val om 1,5 år och klimatfrågan verkar hamna i skymundan när regeringen och alliansen slipar på sina valfrågor.

Sveriges utsläpp av växthusgaser ökade under 2016 för första gången sedan 2010. SVT skriver i en artikel om Lantmäteriets granskning av den svenska fjällvärlden, där de upptäckt att många glaciärer minskat drastiskt i storlek sedan 2008.

Klimatfrågan är alltid högaktuell, oavsett om den står högt på den politiska agendan eller inte.

Senast en miljöfråga var stor inrikespolitisk fråga var förra sommaren när regeringen bestämde sig för att låta det statligt ägda bolaget Vattenfall sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland. Beslutet kritiserades hårt av miljörörelsen, inte minst av Miljöpartiets kärnväljare.

Regeringens val att sälja ut brunkolet förra sommaren är självklart inte den stora anledningen till Sveriges smältande glaciärer – men här blir konsekvenserna av uteblivet framtidstänk tydligt när det kommer till klimatfrågan. Samtidigt som regeringen inte driver på tillräckligt i klimatfrågan, och alliansen inte prioriterar den alls, så ser vi hur fjällmiljön snabbt förändras.

Vi behöver ytterligare satsningar på förnyelsebar energi, såsom biogas och vindkraftverk. Kollektivtrafiken – oavsett region – måste bli billigare, byggas ut och göras mer tillgänglig för alla, för att minska utsläppen. Det gör Sverige gott både ekonomiskt och för att det stärker kommunikationen mellan förort och stad, mellan stad och landsbygd. Medan vi väntar på politiska förslag smälter glaciärerna bort.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se