Stäng
augusti 4, 2015
Nils Westling, medarbetare
Bernie Sanders. Foto: Jacquelyn Martin / AP / TT

Sverige blir slagträ i amerikansk presidentvalskampanj

Bernie Sanders skulle vara en ytterst otippad kandidat till posten som USA:s president. Han kallar sig demokratisk socialist och har suttit som oberoende ledamot i senaten för sin hemstat Vermont – oberoende eftersom han står till vänster om partiet Demokraterna.

Ändå vill han nu utmana Hillary Clinton om platsen som Demokraternas kandidat i presidentvalet nästa år.

I en intervju nyligen på tv-kanalen ABC hyllade Sanders de skandinaviska länderna som förebilder, när han ombads förklara hur någon som kallar sig socialist ska kunna bli president i USA. Han nämnde att sjukvård är en rättighet, att utbildning är gratis och att både pensioner och barnomsorg är bättre än i USA. Kort sagt – Bernie Sanders vill att USA ska bli mer Sverige.

Det är sorgligt att inse att den politik som lett fram till det som Sanders hyllar, är så tillbakatryckt i Skandinavien idag. För han har ju rätt – den skandinaviska socialdemokratiska modellen har varit mycket mer framgångsrik än den amerikanska liberalismen på att skapa välfärd. Men den håller på att raseras.

Någon annan som märkt det är Johan ”Stakka Bo” Renck, den svenska filmskaparen som sa följande i Aftonbladet här om dagen:

”Jag blir skogstokig över hur man kan tro att vård, skola och omsorg ska privatiseras, och skäms över hur Filippa Reinfeldt har raserat vården. Jag vill inte ha det som i USA där man ­föreslår min fru kejsarsnitt för att läkarna ska ­tjäna mer pengar och klara av fler förlossningar på en dag.”

Att lite klassisk rättvisepolitik skulle göra USA till ett bättre land tvivlar vi inte på. Tvivlet har snarare handlat om ifall han har någon chans att bli vald, även om en undersökning nyligen antydde att Sanders skulle kunna ha en chans.

Nu visar det sig att Bernie Sanders har stöd från glassföretaget Ben and Jerry’s tidigare VD, som även bjuder på glass vid kampanjtillfällena. Det kan knappast vara till Sanders nackdel.

Sök på Politism.se