Stäng
april 24, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Problemet är inte ojämlikhet, utan avund. Menar Carola Lemne. Foto: Maja Suslin / TT

Svenskt näringslivs vd vill se större klyftor: ”Bort med avundsjukan”

Kvinnor som kämpade för rösträtt i början av 1900-talet var bara avundsjuka på männen. Arbetarklass som kämpar mot en livsfarlig arbetsmiljö är bara avundsjuka på överklassen. Den slutsatsen kan man dra om man tar Carola Lemne, avgående vd för Svenskt näringsliv, på allvar när hon beskriver kampen mot orättvisor och för jämlikhet:

– Jag tror att vi måste lära oss att hantera ännu större skillnader. För att behålla människor och hantera utvecklingen. Jag tycker inte att avundsjuka är en bra grund för politik, så hur håller vi avundsjuka utanför systemet?

Så sa hon i förra veckan i samband med att en ny rapport presenterades, berättar tidningen ETC. Hon var på plats för att kommentera resultaten. Det visar sig att ojämlikheten ökar mest i Sverige, Danmark och Finland, jämfört med alla OECD-länder. De rikaste drar ifrån, och de fattigaste halkar efter. Ett dåligt betyg för länder som tidigare varit kända för just jämlikhet.

Många har länge varnat ökande ojämlikhet. Och ekonomisk jämlikhet är inte bara är positivt för de som har det sämst, utan är bra för hela samhället – vilket många forskare redan visat. Det här har man inte bara förstått ”till vänster”. World Economic Forum, IMF och OECD är några exempel på organisationer som vill se mindre ojämlikhet.

Men Carola Lemne ser inga problem. Tvärtom.

Hon tror alltså att avundsjuka är det stora problemet här. Hon är visserligen inte ensam. Enligt katolicismen är just avundsjuka en av de sju dödssynderna. Men det faller ganska platt att använda det som ett argument för att varna arbetarklassen för att bekämpa orättvisor. Även högmod och girighet är ju dödssynder enligt samma skrift.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se