Stäng
november 7, 2016
Nioosha Shams, skribent
Nioosha Shams.

Svenska medier är ointresserade när förorten kryllar av unga poeter

När jag skriver det här har jag precis kommit hem från bland det största jag varit med om i hela mitt jävla liv. Finalen i poesitävlingen ”Ortens bästa poet”, som ägde rum på söndagen.

Jag är fullkomligt golvad, överväldigad, slaktad. Jag är mållös, inspirerad, törstar efter mer.

För en timme sen befann jag mig i ett rum fyllt till brädden med kärlek och kraft. Hejaklackar bestående av vänner och bekanta som överröstade varandra, som vore poeterna där på scenen Spaniens fotbollslag i en VM- final.

Ortens bästa poet skapades av föreningen ”Förenade Förorter”, som har som mål att bland annat skapa rum för konst och kultur i förorten. Deltävlingar i hela Sverige har lett fram till finalen i Rinkeby, där en vinnare korades. Många av finalisterna och jurymedlemmarna höll tal om att det inte spelar någon roll vem som vinner, att alla i den här tävlingen är vinnare, och för första gången kunde jag helhjärtat hålla med om det. Varenda person som stått på den scenen och läst upp sina dikter om politik, kärlek och hjärtesorg är en vinnare. Varenda liten unge som suttit i publiken och blivit inspirerad av bekanta ansikten på scenen, och som tänkt att ”shit, jag kanske också kan?” är en vinnare.

Mediernas tystnad om Ortens bästa poet har varit öronbedövande. När bilar står i brand och stenar kastas på polispiketer är de snabba med att skriva om det. En googling på ”aftonbladet + förorten” resulterar i mängder med artiklar om förtryck, behov av fler poliser och dödsfall. Men när 2 000 personer från olika förorter i hela Sverige samlas i en gympasal i Rinkeby för att lyssna på poesi, då ekar det tomt i medierna. När Sveriges största poesitävling äger rum i en förort, då blundas det.

Jag har inte sett en enda stor tidning skriva om den här tävlingen i sin kulturdel. De verkar tycka att det är totalt ointressant för svenska medier att förorten kryllar av unga poeter, tonåringar med stora drömmar och pennor som glöder.

Ord vassare än sylar, röster starkare än åskväder.

Den samarbetsviljan och konstnärligheten som visat sig genom den här tävlingen är oumbärlig. Allra viktigast är att den alltid har funnits där. Det har bara inte varit någon som velat lyssna. Vinnarna av tävlingen kommer att turnera landet i vår, tillsammans med ABF och Riksteatern.

Jag hoppas att ni som missade det här får chansen att se dem då. Och snälla, ta chansen. Ge chansen. Gå och lyssna på några av Sveriges tyngsta röster, och låt er inspireras och fyllas av livslust.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se