Stäng
mars 13, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Magdalena Andersson och ett svenskt JAS-plan. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Svensk vapenexport – ett gränslöst hyckleri

Vapenexporten ökar i världen. Även om den har minskat till Europa så ökar den så mycket i Mellanöstern, där den har fördubblats de senaste fem åren, att det övertrumfar minskningen. Den största vapenexportören är som vanligt USA, men Sveriges roll är inte obetydlig. Det visar nya siffror från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, SIPRI.

SIPRI gjorde nyligen en sammanställning över den internationella vapenhandeln. Här redovisas vilka länder som säljer och köper störst andel vapen i världen. De exporteras från USA, Ryssland, Frankrike, Tyskland och Kina, och hamnar i Indien, Saudiarabien, Egypten och Förenade Arabemiraten.

USA säljer inte bara vapen, utan ger även bort dem för att behålla sitt militära övertag.

Sverige brukar hamna på nummer tio på listan av exportländer, men per capita har vi ofta varit bäst i världen. Bäst i världen på att sälja vapen, alltså. 2011 var vi etta på listan, sedan dess har vi tappat lite. Något vi väntas ta igen snart. Men hur mycket vapen vi säljer är inte ens det mest bisarra. Utan vilka länder våra vapen hamnar hos:

Samtidigt som vi säger oss ha en feministisk utrikespolitik, så fortsätter vi beväpna länder som Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, Filippinerna, Thailand, Indonesien, Turkiet och Pakistan. Det är länder som kränker mänskliga rättigheter på regelbunden basis, och mest utsatta i konflikter blir kvinnor och barn.

Oavsett vad politiker säger sig vilja när det gäller vapenexporten, så talar miljarderna vi får in sitt tydliga språk. Svenska Freds har gjort en sammanställning: 2016 sålde vi krigsmateriel för en miljard kronor till 14 icke-demokratier. Mellan 2010-2016 ökade vi vår export till icke-demokratier med 120 procent jämfört med perioden 2000-2009.

Och när vi säljer till icke-demokratier kan vi vara säkra på att dessa vapen vandrar vidare till länder där svenska vapen aldrig borde finnas. Samtidigt som vi är landet som fördömer diktaturer och kränkningar av mänskliga rättigheter, ser vi till att beväpna dem. Och nu är vi medskyldiga till att fler vapen hamnar i Mellanöstern, i länder där människor försöker fly terror. Praktiskt då att vi även beväpnar Turkiet som håller ställningarna vid gränsen, så kan vi fördöma Turkiets brutala metoder medan vi på ett mildare sätt stänger våra egna gränser. Ett hyckleri utan gränser.

Sök på Politism.se