Stäng
maj 8, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Färre risker att skaffa barn i Sverige än i England. Foto: Christine Olsson/TT

Svensk välfärd räddar barns liv

Det är mycket större risk för engelska småbarn att dö än för svenska. Anledningen? Den svenska välfärden räddar liv. Det visar en ny forskningsstudie från University College London som nyligen publicerades i tidskriften The Lancet.

Hade England varit mer som Sverige, så hade 607 dödsfall per år kunnat undvikas. I England dör 29 barn per 10 000, medan siffran i Sverige är 19.

En av medförfattarna till studien är Anders Hjern, överläkare och professor vid Karolinska Institutet. Han menar att den främsta förklaringen till skillnaderna är hur olika våra samhällen är utformade. Orsakerna bakom majoriteten av dödsfallen förklaras av skillnader i hur kvinnor behandlas och mår, redan innan förlossningen.

– Att vara fattig innebär en kronisk stress. Det finns ganska intressant forskning om hur en sådan stress påverkar en gravid kvinna, säger Anders Hjern till TT.

Här finns en större ekonomisk trygghet tack vare välfärden, som inte finns för engelska kvinnor. I Sverige tjänar den rikaste femtedelen fyra gånger så mycket som den fattigaste femtedelen. I England tjänar den rikaste femtedelen hela sju gånger så mycket.

I Sverige har vi satsat på flera kampanjer för bättre folkhälsa, något som medfört att kvinnor inte är överviktiga lika ofta som i England, och fler gravida kvinnor avstår både alkohol och tobak. En annan bidragande faktor är tillgången till förskola i Sverige, medan lite äldre barn i England tvingas stanna hemma med arbetslösa mamma då det både är mindre tillgängligt och dyrare med förskola, enligt Hjern.

Men även om England borde bli mer som Sverige, så är det vi som börjar röra oss mer i deras riktning. Förutom att skillnaderna ökat snabbare i Sverige än i något annat OECD-land, så har vi högerpartier i riksdagen som vill snabba på förfallet.

I Moderaternas senaste skuggbudget föreslår de besparingar på 4,5 miljarder kronor på sjukförsäkringen, höjd skatten för de som har sjuk- och aktivitetsersättning och en ”omprioritering” som sparar 5,7 miljarder kronor i bland annat förlossningsvård och psykiatri. Det mesta av de pengarna ska gå till skattesänkningar. Allt detta ger större klyftor i både hälsa och ekonomi, och studien påminner om att vi aldrig får glömma att det handlar om liv och död.

Men i framtiden kan vi i alla fall inte säga att vi inte visste var de stod.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se