Stäng
april 11, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Dödsannonser i Asmara, Eritrea. Efter en stor förlisning av en flyktingbåt på Medelhavet. Foto: Tomas Härenstam / TT

Svensk polis pekade ut fel man – häktad i över två år

Svensk polis satte dit fel person. Det visar nu Uppdrag Granskning som följt fallet med människosmugglaren ”Generalen”.

En man greps våren 2016 av det det italienska rättsväsendet. Han har suttit häktad i två år tack vare ett tips från svensk polis, men nu visar det sig vara fel person.

”Generalen”, som han kallas, har jagats sedan 368 flyktingar drunknade utanför ön Lampedusa. Det var droppen för de europeiska länderna. Det ser illa ut när så många människor dör, i alla fall på europeiskt territorium. ”Generalen” har varit ökänd som en av de värsta människosmugglarna och tros ha smugglat över 15 000 personer till Europa. På grund av kopplingar till Sverige, så har även svensk polis varit inkopplad. Men tipset från Sverige visar sig – tack vare vittnen, DNA-test och röstanalyser – ha lett till att fel man har häktats.

”Generalens” fru har dessutom själv kontaktat svensk polis och sagt att den de har i förvar inte är hennes man. Det var nästan två år sedan. Det innebär att den skyldige fortfarande är på fri fot.

Människosmuggling kan ta sig olika uttryck. Det kan vara av humanitära skäl som enstaka personer hjälps över gränsen – och det kan vara av för pengars skull som tusentals människors liv riskeras av desperation att komma till Europa.

Det är inte konstigt att människor trots alla risker försöker ta sig till ett bättre liv, även med livet som insats. Och det är inte konstigt att Europa försöker sätta stopp för den smuggling som gjort Medelhavet till en kyrkogård. Men alla resurser som går till att försöka skydda gränserna skulle kunna göra mer nytta någon annanstans.

Resurserna skulle kunna gå till lagliga vägar till Europa, som inte alls garanterar uppehållstillstånd, men i alla fall en chans att söka asyl utan att dö på vägen. Samtidigt skulle vi slippa gränsvakter i form av Turkiet och Libyen som brutalt slår ned människor på flykt – för vår skull.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se