Stäng
november 4, 2013
Eric Rosén, chefredaktör
Tro, tolka och gissa, en ministers uppgift? Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Svantessons svammel om ungdomsarbetslösheten

På söndagen medverkade arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) i SVT:s Agenda. Hon fick inte så många olika frågor. En av orsakerna till det är att hon inte förmådde svara på de hon fick och att det därför blev svårt att gå vidare. Den första frågan gick ändå hyfsat bra, den om hur stor ungdomsarbetslösheten egentligen är:
– Enligt det officiella sättet att mäta på, som SCB gör, var den lite drygt 20 procent i september.

Och det är ju toppen, att den ”officiella siffran” får vara med i debatten, till skillnad från till exempel hittepåsiffran eller eventuella inofficiella supersiffror. Sen kom det en hel del mindre klara utsvävningar, men det första svaret är ändå tydligt nog för att gå vidare till nästa fråga:

Hur många jobb har halveringen av arbetsgivaravgiften för unga, som kostar 14 miljarder per år, gett? Här blir det knepigare för Svantesson:
” […] hur många jobb det gett, därom tvistar de lärde.”
”En exakt siffra kan du inte få. Det är väldigt svårt att veta det.”

Hon får då frågan om hon kan ge ett ungefärligt svar, givet att satsningen är så stor årligen, och att regeringen håller fast vid den trots att forskarna oftast underkänner den. Men det blir inte direkt ett under av konkretion som Svantesson levererar:
– Att det har påverkat sysselsättningen för unga det tycker jag är givet.

Bör man inte ha hyfsad koll på hur många jobb en sån här åtgärd ger?, undrar SVT:s Anders Holmberg. Svantesson förklarar.
– Jag tror att det har gett en hel del jobb, säger hon.
– Allting tillsammans tror jag har effekt för unga.

Och det är ju kul att hon ”tror” det. Det är ju också ett sätt att använda skattemedel. Good for her. Men att hon som minister tar sig ett så Hanne Kjöllerskt svängrum (”tro, tolka, gissa”) i en fråga som rör så många, så akut, känns lite märkligt. För att inte säga fruktansvärt illa.

Sök på Politism.se