Stäng
januari 11, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Bertil Ericson / TT

Striden om låglönejobben är en av årets viktigaste

I helgen publicerades en välkommen debattartikel i DN. Där konstaterar två ekonomer på KTH att argumentationen för att riktigt låga löner skulle ge en massa nya jobb inte håller ihop.

De skriver att finanspolitiska rådet är ute på tunn is när de argumenterar för att låglönejobb skulle vara rätt väg att gå för att nyanlända flyktingar snabbare ska få jobb. Det är ”anmärkningsvärt att en statlig expertmyndighet utan något vetenskapligt underlag påstår att en satsning på låglönejobb leder till minskad arbetslöshet”, förklarar Hans Lööf och Gustav Martinsson i sin artikel.

Politism har vi ganska länge argumenterat emot låglönejobben i en rad olika texter, inte minst Agneta Berge har skrivit en hel del om detta.

I dag skriver också LO-ekonomerna Ola Pettersson och Thomas Carlén om frågan, på SvD Brännpunkt, och varnar för att Svenskt Näringsliv och högerpolitikerna vill bygga upp ett nytt klassamhälle:

”Enkla jobb behöver inte vara dåliga jobb så länge lönen går att leva på och arbetet är utvecklande. Men det är en oklok politik att aktivt, och med skattesubventioner, ensidigt försöka stimulera fram fler enklare jobb. Det är ingen investering för framtiden.”

För den som definierar sig som vänster är striden om låglönejobben en av de viktigaste som finns i Sverige i år. För det är här som högerpolitiken mest aktivt försöker förändra samhället just nu, på ett sätt som skulle skapa sämre förutsättningar för alla löntagare – och som dessutom skulle skapa en ännu tydligare etnifierad arbetarklass.

Det är en höger som vill ta ytterligare steg bort från jämlikhetssträvan och samhörighet, in i snabbare växande klyftor och skenande orättvisa. Det är en utveckling som vi aldrig ska acceptera.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se