Stäng
juni 7, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Storbolagen nolltaxerar – klart man blir förbannad

De enorma avslöjanden som Panamapapers innebar, Uppdrag Gransknings avslöjanden om borgerliga toppolitikers skatteaffärer och kända företagsledares undansmitande från samhällsansvar. Vi har sett många exempel på rika och berömda som sviker samhällskontraktet, som inte gör sitt, det senaste året.

Men det är bara toppen på ett isberg. Fifflandet, fulandet och smitandet tycks har blivit en lika självklar del av den svenska kulturen som snaps på midsommar.

I dag rapporterar SVT om hur åtta av Sveriges 20 största bolag betalar ingen eller mycket lite i bolagsskatt i Sverige. Och detta trots att de gör stora vinster.

Bland de som betalar mest i bolagsskatt hittar vi H&M och Nordea. Bland de som betalar allra minst (ofta ingenting alls) hittar vi jättar som SCA, Volvo AB, Volvo Personvagnar, Electrolux, Sandvik, Securitas, SKF och Skanska.

– Det vi ser är att multinationella bolag i genomsnitt betalar lägre skatt än små och medelstora företag och då åker man snålskjuts också på vanliga medborgare. Det är klart att man blir arg, säger Magdalena Andersson (S) till SVT.

Ja det blir man. Jävligt arg.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se