Stäng
oktober 14, 2016
Margret Atladottir, redaktör
Husby. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Stor oro när fastighetsägarna sysslar med ”renovräkning”

Vi har skrivit om det förr, företeelsen ”renovräkning” – alltså att fastighetsägare lyxrenoverar hyresrätter för att kunna höja hyran rejält, med konsekvensen att hyresgästerna inte har råd att bo kvar. Stockholm direkt skriver om oron bland Husbyborna när deras hyror höjts med 54 procent.

– De höjde vår hyra från 6 300 till 9 600. Hur ska vi kunna bo kvar? Vart ska vi ta vägen?

I Husby samlades människor i veckan när stadsdelsrådet bjöd in till möte. Klagomålen gäller inte bara höjda hyror, utan undermåliga renoveringar och uteblivet underhåll. Från Hyresgästföreningen menar man att ”renovräkningar” är ett problem som går igenom i hela landet:

”Det finns en orättvisa i systemet som innebär att en generation hyresgäster får bära hela kostnaden för upprustningen av lägenheterna i miljonprogrammen.”

Marknaden bryr sig inte om fattiga människor. Att riskkapitalbolag köper upp flera miljonprogramsfastigheter inför massrenoveringarna är förståeligt – det finns pengar att tjäna. Frågan är varför det tillåts ske på redan utsatta människors bekostnad? Varför pratar vi inte mer om det här?

Sverige skapade miljonprogrammet – det borde följas upp hela vägen. Husbybornas organisering är fantastiskt, och att Hyresgästföreningen engagerar sig i denna fråga, men staten måste ta det yttersta ansvaret.

Vart har man tänkt att alla människor ska ta vägen?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se