Stäng
november 23, 2017
Fanna Ndow Norrby, medarbetare
Bild från den slavhandel som avslöjas via ett klipp som CNN kommit över och publicerat. Foto: CNN

Stoppa slavhandeln – skriv under namnlistan

När det i våras kom rapporter om att västafrikanska migranter på väg mot Europa faller offer för människohandel skapade Erik Seven, från Paris, en namnlista på change.org för att uppmana FN, Afrikanska unionen och Frankrike att sätta stopp för slavhandeln. Men det var i och med CNN:s filmade material som publicerades den 12 november som namninsamlingen tog fart på riktigt. Sedan dess har namnunderskrifterna ökat i tiotusental per dag och målet 500 000 underskrifter är nu nära.

I går uppmanade Frankrike FN:s säkerhetsråd att ta upp frågan. Det hölls även ett möte mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Afrikanska unionens ordförande Condé efter vilket Macron kallade situationen “skandalös” och “oacceptabel”.

Det internationella samfundet arbetar alltså på för fullt och det är inte mer än solidariskt att även vi i Sverige gör vårt. Här följer därför en översättning på Erik Sevens upprop som vi på Politism även väljer att adressera till Margot Wallström (S), vår utrikesminister, för att försäkra oss om att denna fråga även lyfts av Sverige.

Sätt stopp för att migranter förslavas i Libyen! Stäng slavmarknaderna!

Just nu blir migranter sålda på “slavmarknader” i Libyen. Tusentals västafrikanska män, kvinnor och barn som passerar Libyen säljs på slavmarknader innan de sedan utsätts för tvångsarbete eller sexuellt utnyttjande (våldtäkt, tvångsprostitution). Dessa människor säljs som egendom för mellan 200 och 500 dollar.

Migranter från Nigeria, Senegal och Gambia fångas när de reser till norra Libyen, varifrån de avser att nå Europa genom att korsa Medelhavet. Under hela denna resa riskerar de att falla offer för beväpnade grupper och smuggelnätverk som ibland försöker utpressa dem på pengar.

Detta brott, denna människohandel måste få ett omedelbart STOPP!

Vänligen underteckna denna namninsamling och kräv att vår utrikesminister Margot Wallström, FN och Afrikanska unionen vidtar omedelbara och konkreta åtgärder för att stoppa människohandeln.

Denna namnlista kommer att överlämnas till:

Zeid Ra’ad Al Hussein, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter

Jean-yves Le Drian, Frankrikes utrikesminister

Alpha Condé, Afrikanska unionens ordförande

Margot Wallström, Sveriges utrikesminister

Skriv under!

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se