Stäng
mars 10, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Polismästare Ulf Johansson, Gunnar Appelgren samordnare för Mareld, och Patrik Ungsäter vid stockholmspolisens presskonferens med anledning av den senaste tidens våldsbrott. Foto: Janerik Henriksson/TT

Stoppa gängmorden genom att förändra framtiden

Gängkriminaliteten kostar människoliv efter människoliv. Statistiken över gängrelaterade mord de senaste åren är skrämmande. Och bakom varje dödsskjutning finns ett oerhört lidande för anhöriga och närstående, som inte syns lika omedelbart i siffrorna.

De senaste veckan har vi sett fem mord på mindre än två dygn och en poliskår som minst sagt kämpar i uppförsbacke för att hantera problemet.

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren leder polisinsatsen ”Mareld” som syftar till att stävja våldet i flera av Stockholms mest utsatta områden. I en intervju med Sveriges Radio pekar han på vikten av att regeringens utlovade skärpning av straffet för vapenbrott kommer på plats. Något som även gängforskaren Amir Rostami pekar på som oerhört viktigt när han gästade Aktuellt på torsdagen. Straffskärpningen lär inte avskräcka gängkriminella från att begå brott men det är inte heller huvudpoängen. Vad det handlar om är att ett längre straff innebär att en misstänkt häktas automatiskt. Skjutningarna är ofta impulsstyrda brott och hämnd för en tidigare skjutning eller kränkning. Då kan även en kort häktning innebära att en akut konflikt kyls ned något, vilket kan komma att rädda flera människoliv och hindra upptrappning. Regeringen gör också rätt som lovar att skjuta till ytterligare resurser till polisen för att bekämpa gängkriminaliteten.

Det som lyckligtvis också just nu präglar debatten om gängvåldet är hur man förebygger brott på riktigt. Som Gunnar Appelgren sa i Aktuellt:
– Långsiktigt krävs det kraftfulla sociala politiska beslut som ändrar livsförutsättningarna i förorterna.

Den typen av analys avfärdas ibland som ett slags fritidsgårdsflum från en höger som tror att enbart tuffa tag kan förändra läget. Jag skulle önska att de tittar på Janne Josefssons reportage i Uppdrag Granskning de senaste två veckorna.

Intervjun med Gabbe, i fängelset, talar sitt tydliga språk. Han ser inte ens gängmorden som klandervärda. Det är i hans bok människor som förtjänat det, och de gör samhället en tjänst som har ihjäl varandra. Han räknar också själv med att fortsätta tills han själv blir dödad, och har tatuerat ”Game Over” på ögonlocken inför den dag då hans del av ”spelet” avslutas av någon.

Vill man se till att vi har färre personer med Gabbes inställning till våld och till livet i vårt samhälle måste man titta på och lösa precis de enorma sociala problem som beskrivs i reportaget. Det är detta som har grundmurat den likgiltighet han uttrycker inför våld. Och det är bara genom att förändra detta samhälles grundförutsättningar som man kan förändra framtiden.

Sök på Politism.se