Stäng
oktober 6, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Stopp för vinsterna i välfärden – troligen

Debatten om vinster i välfärden har pågått i flera år och undersökning efter undersökning har visat att det finns ett enormt tydligt mandat för skarpare regleringar och för vinstförbud i välfärden. Vi har tidigare redovisat hur oerhört vinstmotståndet är när det gäller välfärden. Miljöpartiet har bett om ursäkt för sin tidigare ”naiva” syn på vinster i välfärden, Stefan Löfven har sagt att ”guldruschen är över” i välfärden och Jonas Sjöstedt har lovat att inte kompromissa i frågan.

Även borgerliga väljare är emot vinst i välfärden och både Anders Borg (M) och Jan Björklund (FP) har lovat (men inte levererat) att riskkapitalisterna ska bort. Expressens ledarsida, klart till höger om mitten, driver stenhårt frågan om att få bort vinsterna ur välfärden.

I dag presenterade S+MP-regeringen sin överenskommelse med Vänsterpartiet och det överenskomna lär faktiskt leda till att vinsterna och riskkapitalet trängs ut.

”Välfärden är ingen marknad”, sa Stefan Löfven inledningsvis och där har han (tyvärr) fel; det kommer fortsätta vara en marknad även med denna överenskommelse på plats. Däremot blir det en marknad som är kraftigt reglerad och där eventuella överskott ska återinvesteras, med undantag för överskott på insatt kapital och en låg ränta. Detta förändrar spelplanen rejält. Dessutom slår man fast att det ska krävas kollektivavtal när man upphandlar välfärdstjänster.

Kravet på återinvestering och en särskild syftesparagraf i kombination med bemanningskrav, öppna böcker på enhetsnivå, meddelarfrihet, kommunalt veto mot nyetableringar av skolor med vinstsyfte och ett slopande av den tvingande Lagen om valfrihetssystem innebär att regeringen och Vänsterpartiet skärper upp systemet rejält.

Det slås också fast att man inte ska kunna ”på annat sätt överföra” en massa skattemedel till ägarna, och i det ligger en enorm utmaning, för det lär bli där välfärdsbolagen försöker berika sig framöver. Överenskommelsen gäller skola, förskola, äldreomsorg, sjukvård och hvb-verksamhet – men asylboenden är tyvärr, som vi befarade, inte med i uppgörelsen.

En smått historisk dag, menade Ulla Andersson och nja, där är vi väl inte riktigt ännu. Det hela ska utredas fram till 2016 först och det stora jublet får utbryta först när förändringarna ger avtryck i välfärden på riktigt. Men visst finns det anledning att fira en smula, för alla som vill slippa se medborgarnas pengar försvinna bort i riskkapitalisters välfyllda fickor.

 

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se