Stäng
september 18, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
En ny dörr på Nya Karolinska kostar 1,2 miljoner kronor. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stockholm är världens dyraste högerexperiment

Medan gravida tvingas föda i bilar och sjuksköterskorna är både utarbetade och lågavlönade fortsätter landstinget i Stockholm läcka pengar till Nya Karolinska. Det som skulle bli världens bästa sjukhus blev världens sämsta upphandling. Nu senast byttes en dörr ut för 1,2 miljoner kronor. Men det är långt ifrån det sämsta köpet.

Det är en chockerande siffra, men har man koll på deras ekonomi blir man inte förvånad. Det ofärdiga sjukhusets byggkostnad ligger på 23 miljarder kronor och det blir bara dyrare. Alliansen som alltid pratar varmt om konkurrens lät två företag få ett avtal för servicen de kommande 22 åren – helt utan konkurrens. Miljontals kronor har redan betalats på grund landstingets olagliga upphandlingar i landstinget.

För att förstå hur dyrt det är kan vi jämföra med världens högsta byggnad i Dubai – Burj Khalifa. För ett Nya Karolinska kan du 1,7 stycken Burj Khalifa. Det kostade ”bara” 13,2 miljarder att bygga.

Högern som älskar konkurrens för att få en bra ”deal” vet alltså inte ens hur en laglig upphandling ser ut . Det blev ett högerexperiment för mycket, och det är vi som betalar för det. Nu räcker det.

Sök på Politism.se