Stäng
februari 24, 2015
Jenny Bengtsson, medarbetare
Foto: Maja Suslin / TT

Stefan Löfven måste göra slut med Saudi

Stefan Löfven vet det. Saudiarabien utgör en femtedel av hela Sveriges vapenexport på 14 miljarder kronor. Det är inte en särskilt betydelselös del ekonomiskt. Att förlänga saudiavtalet skulle kännas, med andra ord. Och så var det det här med jobben också. De som hänger på vapenindustrin.
Det är mycket att fundera över.
För Socialdemokraterna lär vapenrelationen med Saudi kännas som ett riktigt dysfunktionellt förhållande. De vet att det inte funkar, men vågar inte göra slut ändå.

Under tiden fortsätter regimen i Saudiarabien att kränka kvinnor och de mänskliga rättigheterna. Och under tiden fortsätter svenska vapen hamna i händerna på sådana som skulle kunna vända dem emot alla som kämpar för demokrati och frihet. Vi har tidigare skrivit om en rad tunga politiker inom Socialdemokraterna som driver på att partiet ska sätta ned foten i frågan och inte förlänga avtalet. Nu ansluter ännu fler. På Aftonbladet Debatt skriver företrädare för Socialdemokraternas säkerhetspolitiska klubb (SSÄK) att det är dags att säga upp avtalet. Särskilt för att Sverige aldrig kommer att kunna leva med att svenska vapen, förr eller senare, kan komma att vändas mot demokratiska krafter och rörelser i landet.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se