Stäng
april 26, 2018
Kata Nilsson, praktikant
"Utan majoritet kan vi inte göra så mycket" menar Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Janerik Henriksson/TT

Stefan Löfven får inte sluta tro på förändring

“Så länge vi inte har majoritet går det inte att göra så mycket.”

Så säger statsminister Stefan Löfven (S) i dag i en intervju med tidningen Arbetet. Kanske är det ett svar till de som är besvikna över att S inte uppfyllt alla sina vallöften.

Det är något jag själv också får påminna mina mindre politiskt intresserade vänner om. Att vi har en riksdag som fattar beslut och för att ett förslag ska bli verklighet måste det finnas en majoritet för det. Det är grundläggande i en demokrati och något som de flesta vet, men frustrationen över att se en S-ledd regering inte kunnat genomföra all sin politik har väl antagligen fått folk att undra varför Socialdemokraterna ska få deras röster nu i höst.

På den frågan vill väl Stefan Löfven gärna ge svaret att rösta på oss lite till så ska ni få se.
– Ge mig egen majoritet så ska ni få se på grejer. Då kommer det att hända saker, säger han till Arbetet.

Han är förstås medveten om att S knappast kommer att få egen majoritet. Så det han egentligen säger är att vi i verkligheten ändå inte kan göra så mycket.

Det är en ytterst deprimerande tanke för varje övertygad socialdemokrat och det ger definitivt inte tilltro till varken demokratin eller framtiden för de väljare som fortfarande inte bestämt sig.

Jag, som också är socialdemokrat, kan också bli frustrerad över läget, Stefan. Men då gnäller jag över det för mina vänner över en flaska vin och en feelgood-film. Du är Sveriges statsminister. Du kan inte, speciellt inte nu när det snart dags för val igen, hålla på å lipa över hur valresultatet 2014 gjort det svårt att driva politik.

Du är landets mäktigaste person. Jag tycker ju att de senaste fyra åren inneburit mer framtidstro och känsla av sammanhållning i det här landet. Jag tycker att den S-ledda regeringens politik förmedlat idén om samhället som ett kollektiv där vi gemensamt löser de problem vi ställs inför.

Jag blev vuxen i ett borgerligt styrt Sverige där regeringens politiska idé var att avpolitisera samhället. Min tilltro till politiken har faktiskt aldrig varit så stark som nu, trots ett svårt parlamentariskt läge. Då får inte du, som är statsminister, ta den känslan från mig och krascha den i tusen bitar.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se