Stäng
februari 3, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Märklig amerikansk kultur. Snart kryper den in och tar över Europa tillsammans med Netflix-serier och aslånga brännbollsmatcher. Foto: Gerald Herbert/AP/TT

Statistiken avslöjar vem som tar alla uppehållstillstånd

Just nu råder enighet i stora delar av Europa om att vi inte ska hjälpa flyktingar, i alla fall inte fler, inte här och inte nu. Sverige står längst fram och lovar att föra den minst välkomnande asylpolitiken i EU.

Återkom i samband med nästa krig så kanske det finns möjlighet, typ.

Bland opinionsbildare i Sverige finns nästan också bara en enda röst som hörs: Vi klarar inte mer (trots att det inte är sant).

Vi orkar inte längre prata om barnen som drunknar (vi rycker på axlarna) eller oljefatsbomberna (vi rycker på axlarna) som sliter kroppar i stycken längre. Vi vill gå vidare nu, inte hålla på och älta det där.

Det är kanske en logisk utveckling: alla vet vid det här laget att EU har misslyckats. Man ger helt enkelt upp. Ingenting är möjligt.

Men trots allt detta mörker är det är värt att fortsätta påminna om de falska premisser som debatten vilar på. Financial Times Gideon Rachman klär i en krönika enkelt av argumentationen om att Europa omöjligen klarar att ta emot, integrera och leva tillsammans med så stora ”volymer” människor som nu flyr till Europa.

Det gör vi visst, och det har vi gjort länge, förklarar han med hänvisning till Eurostats egna statistik:

”Vilka länders medborgare, tror du, fick flest EU-uppehållstillstånd 2014? Var det krigshärjade Syrien eller Irak? Nej. Var det konflikthärjade Afghanistan eller Eritrea, där mänskliga rättigheter konstant kränks? Nej. Det var i själva verket, ukrainare som fick flest uppehållstillstånd – totalt 302 772. Näst efter kom amerikanerna. De fick 199 244 uppehållstillstånd. På tredje plats kommer kineserna, som beviljades 169 657 tillstånd. På fjärde plats hittar vi indierna, med 134 881 tillstånd.”

Här finns det mycket glädjande beskedet att många av de som tvingas lämna Ukraina beviljas uppehållstillstånd.

Men siffrorna tydliggör också att det finns en hel del rasism i den återkommande berättelsen om hur araber och afrikaner i allmänhet, muslimer i synnerhet, ska förändra (försämra) våra samhällen genom sin blotta närvaro, för att de är så många.

Well, andra grupper är oerhört många fler. Det tycks nästan vara läge att i så fall börja varna för ”berikarna” från USA, som både demografiskt och kulturellt invaderar Europa med sin konstiga mat (burgare med ädelost och dålig hemmagjord öl som kostar fyra gånger så mycket!) och sina märkliga vanor (snart skonar Stefan Löfven fåglar ceremoniellt!)

Denna fördelning av uppehållstillstånd visar också på ett positivt sätt att vi har kapacitet att både i det korta och långa perspektivet ordna bostad och välfärd för en rätt strid ström av nyanlända (vare sig de kommer från Ukraina, Brasilien eller Syrien).

Och som Gideon Rachman påpekar:

”Det som gör att krisen verkar ohanterlig är inte det stora antalet flyktingar. Som Eurostats rapport antyder är Europa fullt kapabelt att absorbera stora mängder nykomlingar. Det verkliga problemet är den osakliga debatt och den trångsynta politik som formar EU:s svar.”

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se