Stäng
juni 23, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Ett av alla barn som flyr Syrien, undan IS. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Staten måste backa upp kommunerna

Den här veckan inleder Aftonbladets ledarredaktion en serie om ”Sverige och flyktingarna”, där de besökt två av de kommuner som tagit störst ansvar för asylmottagandet de senaste åren.

”[V]i har träffat några av dem som tagit sig hit, för att lyssna på deras historier och fundera på vad som skulle kunna bli bättre. Allt är inte bra, men allt är heller inte nattsvart. Det finns inga enkla svar inför den globala katastrof vi nu bevittnar.”

I det första reportaget beskrivs läget i Norberg i Dalarna, där både politiker och civilsamhälle visar på ett enormt engagemang och ansvarstagande för att flyktingarna som kommer dit ska tas emot på bästa möjliga sätt – samtidigt som andra delar av orten sparkar bakut fullständigt och lägger sin röst på rasisterna i Sverigedemokraterna.

”De nya svenskarna är kommunens framtid. Åsa Eriksson vill att så många som möjligt av de asylsökande också ska stanna kvar här.
[…]
– Vi kan lösa nästan allt. Bara vi får veta det i förväg. Men som det har fungerat hittills – så kan vi inte ha det.”

Eriksson, som är kommunstyrelsens ordförande i Norberg, pekar där ut en av de viktigaste frågorna att lösa. Staten måste hjälpa kommunerna med mer pengar – och Migrationsverket måste ge kommunerna bättre förutsättningar att planera. Löser den rödgröna regeringen dessa två problem finns en oerhörd kraft i kommunerna. Den måste tas tillvara.

Sök på Politism.se