Stäng
oktober 20, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stängningar upphäver det fria skolvalet och ger bättre resultat

I både SVT:s Rapport och i Opinion Live rapporterades och diskuterades stängningar av dåliga skolor på torsdagen. Både reportagen och diskussionen var intressanta. Här nämns bland annat skolor som Arabyskolan i Växjö, Vivallaskolan i Örebro, Rosengårdsskolan i Malmö och Rågsvesdsskolan i Stockholm som exempel på nedlagda skolor med dåliga resultat, där eleverna i och med stängningen fått flytta till andra skolor.

När eleverna i och med stängningen flyttar till bättre skolor har de fått betydligt bättre resultat.

Den ofrivilliga flytten har gjort att elevgrupperna blivit mer blandade, plötsligt går invandrade barn som ännu inte pratar så bra svenska i samma klass som svenskfödda barn, plötsligt går barn från fattigare hem i samma klass som medelklassungarna. Det blir en blandning, och den ger bättre resultat för de som har tuffare förutsättningar, utan att för den delen dra ner resultaten för de med mer gynnsamma förutsättningar.

Fokus i rapporteringen och debatten hamnar dock delvis fel. För det mest intressanta här är ju inte att enskilda illa fungerande skolor får stänga. Det anmärkningsvärda är att stängningen fungerar som en omväg för att upphäva det fria skolvalets brutala segregerande konsekvenser.

Hade man i stället stängt medelklassens skolor och installerat de eleverna på andra skolor hade det sannolikt blivit ramaskri, men att upphäva det fria skolvalet underifrån, genom att flytta på de underprivilegierade, väcker inte samma reaktion och därför kan vi nu se resultatet:

Det blir bättre när skolvalet inte är fritt och när elevgrupper blandas, bara så bryts segregation. Genom att inte låta detta vara upp till ”marknaden och kunden i skolindustrin” utan genom att ta ett aktivt politiskt och samhälleligt ansvar kan fler människor få en riktig chans, en verklig möjlighet att prestera. Det är ingen nyhet, vi har skrivit om det på Politism i flera år och det är vi inte ensamma om.

Vi kan prata hur länge vi vill om att stänga dåliga skolor, men pratar vi inte samtidigt om hur systemet med det fria skolvalet slår stenhårt mot de underprivilegierade kommer vi aldrig att lösa problemen på riktigt.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se