Stäng
januari 11, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Stäng flygplatser och höj flygskatten – förändra Sverige i grunden

Den viktigaste valfrågan för unga mellan 18 och 29 år är klimat- och miljöfrågan, visade en Novusundersökning i december. En annan mätning visar att nio av tio svenskar anser att klimatfrågan är allvarliga och sex av tio är bekymrade över hur klimatförändringarna kommer att påverka Sverige. En mätning i mars visade att 61 procent av de unga mellan 16 och 25 år oroar sig över hur deras egen framtid kommer att påverkas av klimatförändringarna. De är mer oroliga över detta än över krig och terrorism.

Men parallellt med att Sveriges unga med all rätt – de har uppenbarligen läst på – har ångest över hur vår existens ska påverkas av det här så fortsätter vi, befolkningen som helhet, att leva som om inget hot existerade. Det är därför ”vi flyger som aldrig förr”, som SVT rapporterade på onsdagen. Arlanda flygplats slog rekord i antalet flygplan i luften – och i antalet resenärer. Den prognos som finns ser en ökning också under 2018. Tittar man på invånarna i huvudstaden är miljöpåverkan från flyget större än miljöpåverkan från all biltrafik i Stockholms stad. Det här är en ohållbar utveckling, som inte kan mötas enbart med upprop om att flyga mindre. Att med hänvisning till människans moral försöka få svenskarna att sluta flyga kommer inte att ge den effekt som krävs.

Inte heller kommer innovationer att lösa problemet.

Trots att tekniken ger oss mer miljövänliga drivmedel, nya elbilar och en mindre klimatskadlig produktion så ökar de globala utsläppen. Trots att utsläppen i Sverige minskar något ökar utsläppen i andra länder som en konsekvens av det vi svenskar konsumerar.

Att de som är äldre kanske inte känner lika stor oro över det här är logiskt, många av dem kommer inte att finnas kvar när de riktigt allvarliga konsekvenserna smäller till. För de unga är det tvärtom, det är de och deras barn som ska leva med klimatförändringarnas brutala konsekvenser.

Det som krävs är politik, regleringar och riktiga alternativ.

Vi har en regering som för en mycket ambitiös klimatpolitik jämfört med resten av världen. För det förtjänar de beröm. Men klimatfrågan har den trista dimensionen att det inte räcker att vara bäst. Så länge utsläppen ökar måste vi hela tiden göra mer. I år införs en flygskatt, det är ett viktigt steg, men vi behöver redan fundera på att justera den uppåt. Dessutom måste vi få en massiv utbyggnad av klimatvänliga färdmedel. Supersnabba tåg, de snabbaste som världens skådat, måste ersätta de flesta av inrikesflygen. Flygplatser måste stängas. Satsningarna måste få kosta och de måste komma omedelbart. De partier som levererar verklig förändring på det här området vinner inte bara unga väljare på kort sikt. De bygger en långsiktig relation till dem, medan partierna som motsätter sig förändringen snart kommer att kännas lika omoderna som fossila bränslen.

Valåret 2018 måste bjuda på klimatlöften som förändrar samhällets infrastruktur i grunden. Det är det enda som är gott nog för Sveriges unga.

Sök på Politism.se