Stäng
april 13, 2015
Nathalie Mark, Pitchare
Foto: Paul White/AP/TT

Spanska spöken tog över Madrid

 • Först är det svårt att förstå vad det är man ser. Kan det verkligen vara sant att det var några kusligt genomskinliga människor som precis passerade förbi på gatan? Var det en synvilla? Eller är det något ur en science fiction-film?

  Nej, det var droppen som fick bägaren att rinna över.

  Under fredagkvällen arrangerade organisationen No Somos Delito (Vi är inte ett brott) en projicerad manifestation i Madrid mot medborgarskyddslagen. Lagen som den konservativa regeringen så sent som i slutet av mars i år röstade igenom i parlamentet och som förväntas träda i kraft den 1 juli. Lagen som, sitt fina namn till trots, vill sätta munkavle på det spanska folket och tysta alla protester.

  Som en sista strid slog sig så några filmmakare, tv-människor och reklamare samman och samlade in bilder, videoklipp och ljudupptagningar från över 15 000 personer världen över. Dessa klipptes sedan ihop till det 2000 man starka demonstrationståg som kunde ses demonstrera på la Plaza de Las Cortes i Madrid.

  – Med det här initiativet vill vi berätta om en surrealistisk framtid där man för att kunna demonstrera måste "avkroppsliga" sig (...) och påtala att folket inte kan uttrycka sig fritt på gatan, sa Alba Villanueva, talesman för No Somos Delito.

  – Vi tycker att idén är fantastisk eftersom det är en perfekt metafor för vad regeringen vill göra med oss, sa Alejandro Gómez, medlem i la Asociación Libre de Abogados y Abogadas (Fria advokatsamfundet) till tidningen La República.

  I en timme syntes de tredimensionella hologrammen, med fanor och banderoller i högsta hugg, framför kongressbyggnaden och från deras munnar hördes slagord som "jag tänker, alltså är jag en brottslig" och "de bryr sig inte ifall du bor på gatan men de vill inte höra dig uttrycka dina åsikter där".

  Projiceringarna har sedan länge slocknat nu och Madrids gator ligger åter tomma och tysta. Och så kommer det inom en snar framtid att förbli.

  Paul White/AP/TT

  Paul White/AP/TT

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se