Stäng
april 2, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Janne. Foto: Anders Wiklund / TT

Socialismens återkomst – eller tramshatten på?

I går gick Jan Björklund (FP) – ni vet han som förstört svensk skola kanske mer än någon annan minister någonsin – ut och ”rasade” mot den rödgröna regeringen.

De har försökt smyga in ett kommunalt veto mot friskolor, menar han. De har försökt att gå bakom ryggen på alla och ge kommunpolitikerna inflytande i smyg!

Det hela var väldigt lustigt, eftersom Jan Björklunds förvåning var skrämmande lik den förvåning han uttryckte i början på oktober 2014, när regeringen presenterade samma förändring. Det var också lustigt eftersom Jan Björklund självklart känner till att de rödgröna har haft för avsikt att föra över mer makt till kommunerna den här frågan, eftersom de skrev ett särskilt yttrande om detta 2013 i samband med friskolekommitténs överenskommelse. Man får förutsätta att Björklund hunnit läsa detta sedan dess. Annars kanske han åtminstone följde nyhetsrapporteringen i samband med detta?

Tramshatten på, konstaterade Gustav Fridolin, och har sällan varit mer träffsäker. Tramshatten sitter definitivt på Jan Björklunds huvud.

Så till sakfrågan då. Vad är det som är så hemskt som regeringen vill göra? Jo, de vill göra så att man mer lokalt kan fatta beslut om behovet av nya friskolor. Så att det inte är ett tvång att acceptera att vem som helst får öppna en ny skola och börja mjölka skolpeng från kommunens skattebetalare. I stället ska politikerna kunna titta på vilka behov som finns, så att det blir mer ordning på de pengar medborgarna betalar in till det gemensamma.

Socialismens återkomst, larmade moderaternas tidigare partisekreterare Kent Persson. Nja. En bit kvar va?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se