Stäng
juni 29, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
1. Sossarna har katastrofala opinionssiffror. 2. Stefan Löfven vågar inte kalla Kina diktatur. 3. Löfven tycker att Grekland ska göra större "uppoffringar". Verkligen ingen bra dag för Socialdemokraterna. Foto: Kicki Nilsson/TT

Socialdemokratisk floppdag i Almedalen

”Det kan kännas beskt – men det är så det är. Socialdemokraterna står för en jobbigare morgon – men ett bättre liv.” Orden är Stefan Löfvens från talet i Almedalen 2013.

Och nog kändes det beskt i morse när Socialdemokraternas dag i Almedalen inleddes. Innan man hann hasta i sig första koppen kaffe hade man fått en betydligt jobbigare morgon av Stefan Löfven. Tyvärr kom den inte med ett märkbart bättre liv.

I stället en socialdemokrati som parkerar på absoluta katastrofsiffran 26,7 procentenheter i sammanvägningen Svensk Väljaropinion för juni månad. Siffror i paritet med socialdemokratins totala kris – och interna storkrig – under Håkan Juholts knepigaste period som ordförande.

Sedan fick man höra Stefan Löfven vägra kalla världens största diktatur för en diktatur.

Hade Juholt varit så svajig hade läckta raseri-sms från partikamrater stått som spön i backen i medierna, var så säkra. Men Löfven vill inte sätta ”etiketter” (läs: vågar inte tala klarspråk).

Den jobbigare morgon socialdemokraterna utlovat fortsatte sedan med full kraft: Stefan Löfven – som själv lovade utlysa extra val när det blev skarpt läge – väljer nu att moralisera över att den grekiska regeringen utlyser folkomröstning.

Dessutom är både Löfvens och finansminister Magdalena Anderssons inställning till åtstramningspolitik som recept för att lösa den grekiska krisen djupt deprimerande. Det är mot allt vett och sans, utan någon hållbar argumentation hur åtstramning skulle stärka Greklands ekonomi och med en närmast total avsaknad av internationell solidaritet mot det grekiska folket (hade Grekland varit en bank hade S antagligen haft större sympati).

– Man kommer inte undan utan egna uppoffringar, säger Löfven om Grekland.

Det är ett sanslöst uttalande om ett folk och ett land som gått igenom helvetet och som lider fruktansvärt under åtstramningspolitiken. Det är ovärdigt en socialdemokratisk statsminister.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se