Stäng
juli 6, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Demonstration för bättre villkor inom förlossningsvården. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Socialdemokraterna vill ha sex timmars arbetsdag – i Norge

Socialdemokraterna vill införa sex timmars arbetsdag för de som arbetar inom vård och omsorg. Det föreslår i alla fall Norska Arbeiderpartiets arbetsmarknadsgrupp. Men det finns många anledningar till att de svenska socialdemokraterna bör ta efter.

I Sverige ångrar fyra av tio inom vården sitt yrkesval. De kommande åtta åren måste 136 000 vårdbiträden och undersköterskor rekryteras. Men den arbetskraften finns inte i dag. Arbetet är tungt och många blir både fysiskt och mentalt utmattade. Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön är inte ett förslag för att vara snälla mot vårdpersonalen. Det är helt avgörande för att klara välfärden. Både i Norge och i Sverige. Och forskning visar att det är ett lyckat sätt att göra det på.

De försök som gjorts har gett friskare medarbetare och ökad produktivitet. Sjukfrånvaron har minskat. Men i Sverige har förslagen som kommit antingen varit för trötta eller direkt dåliga. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch-Thor föreslog i dag en lösning där den redan tungt belastade vårdpersonalen ska få mer pengar om de jobbar i stället för att ta semester. Men det är inte så vi får frisk vårdpersonal som vill stanna i jobbet på sikt.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se