Stäng
maj 31, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad. Foto: Lars Larsson/TT

Socialdemokraterna stoppar medlemmarna från inflytande på nästa kongress

Striden om migrationspolitiken inom Socialdemokraterna är mycket infekterad. Politism har tidigare beskrivit hur omsvängningen gjort att många socialdemokrater på både högre och lägre nivå beskrivit partikongressen 2019 som lika viktig som valet i september. Där ska medlemmarna få säga sitt och få staka ut framtiden för sitt parti, har man tänkt. Nu ser det inte ut att bli så.

Enligt väl insatta källor som Politism pratat med kommer partistyrelsen i morgon fredag fatta beslut om att helt frånta medlemmarna motionsrätt till partiets kongress 2019.

Denna mycket ovanliga åtgärd inom Socialdemokraterna kommer effektivt att begränsa gräsrötternas möjligheter att påverka. Nu fråntas de rätten att formulera sina egna förslag om hur partiets politik  ska utformas för framtiden.

Den kontroversiella tillfälliga asyllagen löper ut den 19 juli 2019, ett par månader efter kongressen. Med all sannolikhet handlar partistyrelsens beslut om att helt enkelt slippa hantera en medlemsmobilisering mot att denna permanentas.

Det här skadar allvarligt interndemokratin i ett parti som befarar att medlemmarna ska formulera en politik ledningen inte är bekväm med. Det är ett hårt slag mot alla de som redan känner sig demoraliserade och demobiliserade på grund av den nya hårda migrationspolitiken.

Om partisekreterare Lena Rådström Baastad känner rörelsen på djupet bör hon tänka om, och se till att beslutet aldrig fattas. Man kan inte bete sig hur vårdslöst som helst med arbetarrörelsens interna demokrati.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se