Stäng
april 10, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Adam Ihse/TT

Socialdemokraterna ger äntligen rakare svar om vinst i välfärden

Socialdemokraternas kongress pågår för fullt. Den som är där märker att attacken på Drottninggatan har satt ett tydligt avtryck på stämningen hos alla som är närvarande. Samtalen kan börja någon annanstans, i kongresshandlingar, förhandlingar eller oenigheter, men tragedin letar sig in i nästan varje diskussion, den finns med överallt.

Samtidigt är viljan stark att inte sänka kongressens ambitioner som ett resultat av våldet. Det är naturligtvis helt rätt.

Det är dock ingen ödeskongress det handlar om. Ska man vara krass kommer inga beslut att fattas som i grunden förändrar samhällsdebatten, eller som omedelbart påverkar regeringens politik på ett avgörande sätt.

Mycket av det har handlat om att täcka upp hemåt, att få med sig partiet på den redan förda politiken. Partistyrelsen har sökt – och fått – mandat för den redan förda regeringspolitiken när det gäller migration, försvar och vapenexport. Minimala kompromisser tycks ha lugnat även de värsta kritikerna. Dramat uteblir.

Här hade det varit bra om partistyrelsen fick mer motstånd, men för de socialdemokratiska toppolitikerna är det förstås en framgång att få ett godkännande, så att man inte får ett demoraliserat parti i valrörelsen. Samtidigt tycks man knappast heller ha lyckats entusiasmera partiet i de här frågorna.

Diskussionen om vinst i välfärden är för närvarande den mest intressanta och den pågår under måndagen. Exakt hur det slutar vet vi inte ännu. Men redan nu har diskussionerna gett en ny skrivelse när det gäller vinstfrågan:

”Det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg.”

Här handlar det inte längre bara om skolan. I stället tydliggörs utan omsvep att det handlar om hela välfärden. Detta är en seger för alla som kämpat för att Socialdemokraterna ska hitta sin kompass i vinstfrågan. Det är en framgång för alla som vill se en välfärd där riskkapitalisterna inte längre kan mjölka skattebetalarna på pengar som borde ha gått till vård, skola och omsorg. Med lite tur får ombuden med sig partistyrelsen på ännu tydligare och skarpare skrivningar.

Socialdemokraterna och regeringen kommer med stor sannolikhet att försöka hitta kompromisser i riksdagen ändå. Ilmar Reepalus förslag för att begränsa vinsterna kan komma att vattnas ur alldeles oavsett. Men det innebär åtminstone att Socialdemokraterna inte inleder den kompromissen redan i de egna riktlinjerna, inte försvagar sig själva på egen hand.

Det gör också att partiet står för en mycket tydligare politik i vinstfrågan när valrörelsen inleds. Nu blir det begripligt, sammanhängande och i linje med vad både de socialdemokratiska väljarna och det svenska folket tycker. Och där har vi just en sådan fråga som på allvar kan entusiasmera alla de partiarbetare som ska försöka övertyga väljarna att välja Socialdemokraterna om ett och ett halvt år.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se