Stäng
december 1, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Åsa Regnér (S) meddelade på torsdagen att socialbidraget ska höjas. Foto: Claudio Bresciani/TT

Socialbidraget höjs – de allra mest utsatta får det lite lättare

Trots att vi ofta återkommer till problem med den rödgröna regeringens politik finns faktiskt en hel del att glädjas åt, där Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet enas om bra förändringar som gör stor skillnad för precis de grupper som behöver det bäst.

Man får inte glömma att taket i a-kassan höjts, att barnbidrag och studiebidrag höjs om några månader, att underhållsstödet för ensamstående föräldrar höjts tre gånger under mandatperioden, att bostadstillägget för de sämst ställda pensionärerna höjs från och med 1 januari 2018 och att fackavgiften blir avdragsgill från och med i sommar. För att nämna något.

Det här är värt att nämna när decembermörkret känns som tyngst, en del av allt det progressiva röster och väljare kämpar för och hoppas på blir faktiskt verklighet. Det lönar sig att slåss för de som inte har, engagemanget gör skillnad.

Och nu kommer dessutom ännu en förändring som förändrar vardagen till det bättre för människor som befinner sig i ett väldigt utsatt läge: Regeringen fattade på torsdagen beslut om att höja riksnormen för försörjningsstöd, det som till vardags kallas socialbidrag. Det betyder i praktiken att de som har en så svår ekonomisk situation att de behöver försörjningsstöd får en lite lättare tillvaro. För en ensamstående förälder med två barn handlar det om upp till 570 kronor mer varje månad. Pengar som gör stor skillnad när man har så väldigt lite att röra sig med.

Förutom att det här gör stor skillnad för alla de familjer som påverkas så är det också ett kvitto på att ett progressivt politiskt engagemang lönar sig, vare sig det sker inom partierna eller utanför.

Men färdig blir man aldrig. Så det är bara att fortsätta.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se