Stäng
april 9, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Ingen beskattning på att låta kapital samlas på hög. Foto: AP Photo/Mike Groll/TT

Snart äger världens rikaste procent allt

Den rikaste procenten i världen kommer äga två tredjedelar av världens tillgångar år 2030.

Det visar en ny prognos gjord av det brittiska parlamentets utredningstjänst – House of Commons Library. Och det här är inte bara en ekonomisk fråga, utan något som hotar vår demokrati.

Vi närmar oss de största inkomstskillnaderna sedan 1913, och de ökar allt snabbare. Sedan 2008 har förmögenheten hos den rikaste procenten i världen ökat med sex procent varje år. Glada kapitalister menar att överflödet ska ”sippra ner” till resten av världen. Men resten av världen har inte alls sett samma utveckling.

När den konservativa politikern George Freeman, ledamot i det brittiska underhuset, tillfrågas om lösningar, menar han att svaret bland annat är ”filantropi”. Det vill säga välgörenhet.

Men vi kan inte lita till den rikaste procentens välvilja för att jämna ut inkomstskillnaderna, varken i världen eller i Sverige. För anledningen till att inkomstskillnaderna ökar så dramatiskt handlar om att rika lägger allt mer kapital på hög, samtidigt som de får stora utdelningar på aktiekapital.

Den skeva fördelningen märks inte minst i Sverige. Vi är det OECD-land där klyftorna mellan rika och fattiga ökat snabbast de senaste decennierna. De dominerande frågorna inför valet handlar mycket om människors oro.

Oro att inte få rätt vård, oro att inte ha råd eller möjlighet till bostad och oro att pensionen inte kommer räcka till. Trots det talar för få politiker om hur de rika drar ifrån. Hur vi varken beskattar förmögenhet eller fastigheter och knappt beskattar kapital. Pensionärer beskattas än i dag hårdare än de som arbetar, även om regeringen försöker stänga just det gapet.

1913  var Sverige inte en demokrati. Det fanns stora spänningar i Europa, och det var året före första världskriget. Trots år av demokratisering och välstånd har vi alltså nått ett läge där ojämlikheten närmar sig förra århundradets krisår. Så bryr sig våra politiker verkligen om människors oro, så bör de förstå att lösningen finns i den skeva inkomstfördelningen, där det lönar sig mer att sitta på kapital än att arbeta.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se