Stäng
mars 29, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Hej vad det går. Foto: Janerik Henriksson/TT

Sluttramsat – alliansen beter sig som barn

De rödgröna partierna vill höja några skatter. Det handlar bland annat om att höja skatten med mellan 2 och 200 kronor för de som tjänar ungefär 38 000 – 55 000 kronor i månaden. Pengarna ska gå till bland annat förlossningsvården och till att sänka skatten för de pensionärer som har allra minst pengar.

Det här gör allianspartierna fullkomligt rasande. De kokar av ilska. Och det gör uppenbarligen att de inte förmår att tänka klart.

Moderaterna gjorde klart redan i januari att de vill fälla regeringen och sträcker ut en samarbetshand till Sverigedemokraterna. Sedan dess har de tappat stöd i rekordfart. Anna Kinberg Batra skulle kunna avgå vilken dag som helst. Och partiet präglas av panik, kaos och interna strider.

Centerpartiet vann i stället snabbt förtroende genom att slå fast att alla dörrar till SD är och ska förbli stängda. De lovade att inte kasta ut Sverige i politiskt kaos. Det förtroende de vann spelar de nu plötsligt och obegripligen oerhört högt med: De vill sedan några dagar att oppositionen inklusive Sverigedemokraterna ska bryta sönder regeringens budget i delar och ta bort skattehöjningarna. Ett agerande som skulle innebära att regeringen inte har finansiering för sin politik och därmed inte längre fungerar som regering. Alltså: Regeringskris och politiskt kaos.

Liberalerna har sagt att de hellre ser att alliansen förhandlar med Socialdemokraterna än samarbetar med Sverigedemokraterna. Det gällde tills nyss. För nu vill de i stället väcka misstroendevotum mot finansminister Magdalena Andersson (S) om skattehöjningarna inte försvinner från budgeten. Ett misstroendevotum som vilar på att just SD ställer sig bakom. Detta skulle naturligtvis också innebära regeringskris, och det skulle bli omöjligt för regeringen att fortsätta regera som vanligt med en sönderslagen budget och en avsatt finansminister.

KD och SD behöver vi inte bry oss så mycket om i den här diskussionen, de följer strömmen och fungerar som hävstång eller eventuellt slagträ för den övriga oppositionen. De saknar för tillfället egen politisk agens.

Små skattehöjningar som ger pensionärer mer i plånboken och förlossningsvården en nödvändig förstärkning är alltså det som gör att vi är på väg in i en ny politisk kris.

Det är ett anmärkningsvärt fånigt politiskt spel vi följer, där ingen tycks tänka i flera led och där ledande politiker beter sig som barn. Alliansen har just nu samma grace som en tonårskille i puberteten vars långa armar flänger runt och utan kroppskontroll välter och stjälper saker i sin närhet. 

Stefan Löfven och den rödgröna regeringen har många brister och svagheter, både vad gäller ideologisk kompass och parlamentariskt underlag. Men de är åtminstone vuxna och förmår prata i hela meningar. I ljuset av oppositionens cirkuskonster framstår regeringen som begriplig och rak. Egenskaper man inte trodde skulle vara så ovanliga som de år 2017 blivit bland de mycket högavlönade toppolitikerna.

Och, som jag skrev för mindre än en vecka sedan, regeringen bör bejaka denna allt mer unika begriplighet genom att redan nu säga att de är redo att utlysa extra val. 

Ett sånt extra val skulle vara en mardröm för M, L och KD vilket i sig är ett argument för att Löfven bör visa vad som ligger i korten. Det andra skälet är att statsministern har allt att vinna på att visa att det är sluttramsat. Sätt ner foten och säg att den fars som oppositionspolitiken blivit måste upphöra. Visa att man inte kan bete sig hur som helst när man sitter i Sverige riksdag.

Löfven har fördelen att han ända sedan han tillträdde varnat för den här situationen och att han därför alltid sagt sig vilja samarbeta över blockgränsen. Även vi som är kritiska mot ett sånt samarbete får medge att den linjen nu ger Stefan Löfven trumf på hand. Det visar att han, till skillnad oppositionens partiledare, klarat av att analysera det politiska läget på både kort och lång sikt.

Nu är det dags att han tydligt markerar att allianspartiernas larvpotteri inte kommer att accepteras. Att han inte kommer låta sig ledas in i en politisk buskis regisserad av högern.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se