Stäng
maj 14, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Verksamheten har funnits sedan 1934 men är onödig, enligt Alliansen. Foto: Isabell Höjman / TT

Sluta spara på unga som mår dåligt

– Jag är väldigt ledsen över det här. Att de tar bort det lilla som gör att  man faktiskt kan känna hopp och längta till sommaren.

Så säger Emilia Hernandez till SVT om beslutet att lägga ned ett terapikollo. Terapikollot har funnits sedan 1934 och tagit emot barn som lider av psykisk ohälsa. Nu anser Alliansen som styr landstinget i Stockholms län att det är överflödigt och att det ska läggas ned. Anledningen sägs vara att det saknas forskningsunderlag för att just ett kollo ”tillför något”. Men Emilia håller inte med:
– Jag skulle inte våga åka till ett vanligt kollo. På terapikollo så vet personalen vad de kan göra när jag börjar må dåligt.

De pengar man sparar menar landstinget kan gå till gruppterapi i BUP:s lokaler. Trist då att högermajoriteten i landstinget avsatte mindre pengar till BUP Stockholm i år. Man kan tycka att några av de bortslösade kronorna på Nya Karolinska hade kunnat gå till det här, som Veronica Palm uttryckte det på twitter.


Förra året menade alliansen att de skulle ”se närmare på hur” de kan arbeta smartare med barn- och ungdomspsykiatrin. Men att stänga ner en verksamhet som inte bara förändrar, men även räddar barns liv, är inte så smart.

– Det är ju jättemånga föräldrar som kontaktar oss och säger att vi har räddat livet på deras barn och att de fått hopp igen, säger psykolog och biträdande verksamhetschef på Magelungen kolloverksamheter.

Sök på Politism.se