Stäng
februari 8, 2016
Somar Al Naher, medarbetare
Foto: Marcus Ericsson / TT

Sluta skylla på svartskallarna

Jag är så jävla trött på allt gnäll på flyktingar.

Så tacksamt att skylla världens alla problem på ”de andra”. Men någon måtta får det vara.

Ja, det är tufft för våra verksamheter och vänner som arbetar inom dessa. Men flyktingarna har snarare synliggjort det haveri borgerliga politiker lämnade efter sig. Det är som om det kollektiva minnet är kort, det är som om vi knappt minns vad åtta år med borgerlig politik ledde till.

Låt mig påminna.

En av de största förändringar som gjordes var begränsningar i sjukförsäkringen och att allt färre kvalade in till a-kassan, samt att ersättningsnivåerna låg kvar på samma nivå sedan 2002. Så även de som hade rätt till ersättning fick det inte att gå ihop. Många av dem som väl lyckades kvala in till a-kassan kom inte ens upp till samma nivå som försörjningsstödet.

Det här är några av orsakerna till varför allt fler tvingades vända sig till socialtjänsten. Politiska beslut om åtstramningar och ökad krav på administration och kontroll av klienter som vänder sig till socialen – utan att verksamheterna fick mer resurser – ledde till sjukskrivningar och personal som sa upp sig.

Det säger sig självt: om arbetsbördan inte matchar resurserna går verksamheten på knäna.

Under flera år har biståndshandläggare och socialsekreterare larmat utan politisk lyhördhet. Tvärtom. Moderaterna satte prestige i att mala sönder trygghetssystemen. Arbetslösa som borde ha fått a-kassa hamnade i stället i knät på socialkontoren. Under alliansens sista år vid makten kunde endast fyra av tio arbetslösa få ersättning från a-kassan. Det är en halvering jämfört med år 2006. Varannan som sökte socialbidrag gjorde det på grund av arbetslöshet, sånt vi har a-kassa till.

Socialkontoren hade alltså under många år fullt upp med vuxna som inte borde varit där.

Och givetvis har bostadsmarknaden och bristen på bostäder gjort arbetet tuffare för socialtjänsten.
Det handlar om politiska prioriteringar. Socialtjänsten och bostadsbyggandet har inte prioriterats tillräckligt högt. Ja, det är tufft nu men det har det varit under många år på grund av politiska beslut.

Så snälla sluta skyll allt på svartskallarna.

Sök på Politism.se