Stäng
november 6, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
De flesta har ingen aning om vem han är, men även de som känner till Donald Tusk vet att han inte kommer lösa några problem. Foto: Maja Suslin / TT

Släpp signalpolitiken och tala sanning om flyktingkrisen

Det finns många skäl att kritisera regeringens nuvarande hantering av flyktingkrisen, vilket vi skrivit om flera gånger.

När Morgan Johansson (S) på torsdagen började tala luddigt om att boendeplatserna i Sverige är slut, eller kan ta slut – eller åtminstone bör diskuteras som slut för att skicka signaler till omvärlden – kom nya anledningar.

Men vi måste också hålla en del andra tankar i huvudet om vi ska ha en politisk diskussion värd namnet.

Dels måste vi påminna om att den domedagsvrålande högern inte vill något alls. Eller jo, de vill skicka ytterligare ”politiska signaler” (gränskontroller och annonsering i utländska tidningar) men inte heller det kommer att ge några effekter att tala om, det medger de själva när frågan ställs. Verkligheten trumfar nämligen signalerna. Människor söker sig en fristad och Sverige är ett bra land som uppfattas som rättssäkert och välfungerande. Att bryta ner den bilden är varken önskvärt eller särskilt enkelt.

Ville högerdebattörerna göra något mer konstruktivt än att yla om undergången borde de rikta sig mot de övriga EU-länderna. I stället för att säga att vi ska bli som de länder som inte tar ansvar bör man driva på för att de ska straffas för att de duckar. Frys EU-bidrag och stöd till länder som inte gör sitt. Går inte det kan Sverige vägra vara med och finansiera andra delar av EU:s verksamhet tills fler länder skärper sig.

Häng ut smitarna. Tvinga in dem i ledet. Kräv att de gör sin plikt.

För EU har hittills floppat totalt. Flyktingkrisen har klätt av EU och visat att unionen helt saknar svar på sin tids politiska utmaningar.

Den omfördelning av flyktingar som migrationsuppgörelsen förordar funkar inte över huvud taget. Att Europarådets ordförande Donald Tusk ger sitt stöd till Sverige i frågan betyder ingenting, för EU-kommissionen som äger frågan klarar i princip inte att lösa ett enda problem, definitivt inte denna. Och det ”flyktingkrissstöd” som man nu deklarerar att Sverige ska söka har maximalt handlat om 125 miljoner kronor, inte ens kaffepengar i sammanhanget.

Vill man vara kritisk mot det som händer i Europa måste man börja tala sanning, och man måste börja förhålla sig till verkligheten. Flyktingarna kommer att fortsätta komma i många år, kriget i Syrien är inte på väg att ta slut. Situationen i Afghanistan, eller för afghanska flyktingar i Iran, lär inte förbättras dramatiskt de närmaste två åren.

De febriga debatterna där meningslös och verkningslös signalpolitik är alla lösningars moder måste bort. I stället måste vi prata om den faktiska situationen, där Sverige kan räkna med ett mycket stort flyktingmottagande oavsett vad som sker i övrigt, och där knäckfrågan är att alla EU-länder måste göra mer, mycket mer.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se