Stäng
november 1, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Åsa Regnér (S) är ansvarig minister. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Slaget mot funktionshindrade går emot allt välfärdssamhället bygger på

Det svenska välfärdssamhället är verkligen något att vara stolt över och vårda. Tryggheten i att människor får vård och hjälp efter behov, inte plånbok, är en av de enklaste och vackraste idéer som lyckats omsättas i politik i det här landet.

Samtidigt har det alltid funnits individer och behov som fallit mellan stolarna, som prioriterats ned, som drabbats hårt av förändringar i samhällsbygget. Välfärdslöftet har aldrig kunnat – och kommer kanske aldrig kunna – hållas full ut.

Just nu ser vi, när det gäller rätten till personlig assistans, ett monumentalt misslyckande i välfärdssamhället. Ett misslyckande som fråntar många människor möjligheten att leva ett fullgott liv. Under de senaste åren har allt färre fått personlig assistans beviljat. Inte för att behoven minskat utan för att Försäkringskassan genomför det stränga uppdrag de fått av den rödgröna regeringen.

Det är illa nog, men värre ska det bli.

Försäkringskassan larmar nu själva om att en vägledande dom i Högsta förvaltningsdomstolen kan slå mot 6 000 funktionshindrade, som kan få se stora försämringar eller utebliven assistans. Något som Peter FrankeVärmlands Folkblad skriver om i dag:

”Regeringen skryter med att den skapat ett reformutrymme på 40 miljarder kronor i nästa års budget, men den talar oroväckande tyst om att de funktionshindrade varit med och skapat utrymmet.”

I Flamman skriver Anna Herdy på samma ämne:

”Vi som ännu inte har behovet måste alliera oss i kampen med dem som nu ser sina liv försvinna framför sig, genom ett brev på hallmattan från Försäkringskassan och en regering som inget gör åt saken. Det handlar om vad det innebär att vara medborgare, om människovärde och vilket samhälle vi vill ha.”

Eva Franchell uttrycker det i klarspråk på Aftonbladets ledarsida:

”Stefan Löfven riskerar att bli den statsminister som lägger ner assistanshjälpen till funktionshindrade. Den röd-gröna regeringen har hittills visat en obegripligt hård attityd mot människor med funktionsnedsättningar.”

Och på kampanjsajten Skiftet pågår en namninsamling för att få regeringen att ta ansvar och agera.

Förutom att frågan handlar om tusentals människors rätt till ett värdigt liv med möjligheter att leva det fullt ut beror den utbredda och snabbt växande ilskan mot regeringen på att detta går stick i stäv med de värderingar regeringspartierna vilar på.

Att isolera människor, vägra dem hjälp och förpassa dem till periferin bara för att de har ett funktionshinder går emot hela den grundidé som till socialdemokratin vilar på. Det mänskliga priset för att svika de idéerna är oerhört högt. Det är därför de finns. Det är därför vi har ett välfärdssamhälle.

Sök på Politism.se