Stäng
augusti 7, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Pontus Lundahl / TT

Skumrasktaxi out west

I samband med Way Out West i Göteborg satsar hippa (?) nya taxibolaget ”Uber” extra kosing på att marknadsföra sig i staden. Tanken är att Way Out West-besökarna ska vilja bli bland de första som får nyttja Uber i Göteborg, eftersom de bara funnits i Stockholm tidigare.

Det finns dock goda skäl att avstå.

Uber är internationellt stenhårt kritiserade för att de konkurrerar på andra villkor än övriga bolag, i till exempel London agerade de strejkbrytare genom att plocka upp kunder när övriga bilar stod still. Uber gick till och med så långt att de sänkte priset så länge strejken höll på. Även i Italien, Spanien och Frankrike har många taxiförare protesterat mot Ubers metoder.

I Sverige har de än så länge inte gjort så mycket väsen av sig och vi vet inte så mycket mer om bolaget än att det ägs av bland annat Google.

Vi vet dock att de inte konkurrerar på lika villkor här heller. De har till exempel ingen taxameter i bilarna, det är oklart om eller var de betalar skatt, de har definitivt inga kollektivavtal och vi vet inte om deras förare får vettiga löner, vettiga villkor, är försäkrade eller får pensionsinbetalningar.

Det finns alltså goda skäl att avstå.

Den som ändå vill åka taxi i Göteborg med ett bolag som har kollektivavtal kan välja till exempel Taxi Göteborg, som är det mest seriösa företaget i stan, med enhetsavtal (som innebär att Taxi Göteborg OCH alla deras underleverantörer har kollektivavtal, försäkringar och avtalspension).

Sök på Politism.se