Stäng
april 4, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Karl-Petter Thorwaldsson får inte vara för snäll mot Stefan Löfven. Foto: Tomas Oneborg/TT

Skördetid för vanligt folk – LO måste tvinga S att satsa

I en intervju i Svenska Dagbladet säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson något intressant. Artikeln handlar om vilka krav LO ställer på Socialdemokraterna inför partiets kongress som börjar den här veckan. Och Thorwaldsson menar att det nu måste göras stora jämlikhetssatsningar som kommer vanligt folk till del:
– S måste markera att nu är vi inne i skördetid för vanligt folk, säger han.

Det där är värt att ta fasta på.

För vi har en socialdemokrati som just nu aldrig missar en chans att berätta om hur stora överskotten är, hur man har sanerat statsfinanserna, hur låg statsskulden är, hur många av affärstidningarnas topplistor Sverige finns med på och hur otroligt bra det går. Mycket av det där är ju sant, så det är inte konstigt att de basunerar ut det.

Men om det inte kommer alla till del och om inte samhället förbättras kan man ibland misstänka att de nationalekonomiska segrarna bara finns till för att redovisas i powerpoint-presentationer. Man kan befara att överskotten ska imponera på andra länders ministrar snarare än användas för omfördelning och utveckling.

När Thorwaldsson talar om ”skördetid för vanligt folk” konstaterar han samtidigt att regeringen misslyckats med att ska hopp hos de många människorna.

Varför ska socialdemokratin fira snygga grafer när ojämlikheten ökat så enormt de senaste decennierna? Varför ska regeringen acceptera att så många pensionärer är fattiga samtidigt som regeringen har så mycket att röra sig med?

Välfärdsutmaningarna – bristen på undersköterskor och sjuksköterskor för att nämna något – är så stora att vi behöver ta ut mer skatt på till exempel kapital och ägande. Men om man inte ens skördar vad man redan sått, om man inte ens satsar när man har råd, vad ska vi då göra med mer pengar in i statskassan? Ännu finare kurvor och mer beröm på World Economic Forum? Nej, tack.

Det är i stället dags att Socialdemokraterna ökar tempot rejält i det där jämlika samhällsbygget. för LO:s räkning är det viktigt att man inte accepterar småpotatis bara för att man gillar sossarna.

Fram med pengarna.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se