Stäng
mars 13, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Veganburgare – inget för Gävle kommun. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Skolorna som förbjuder veganmat

Veganism blir allt vanligare, och ungefär var tjugonde svensk är i dag vegan.

Det är en logisk utveckling. Dels handlar det förstås om det uppenbara – att vilja minska djurens lidande. Men även insikten om hur köttätandet är en motor bakom klimatförändringarna gör att många unga vill förändra hur de äter.

Det är objektivt sett bra om fler äter mindre eller inget kött, så även köttätare borde glädjas åt att fler blir veganer. Det bidrar till en mer hållbar värld för alla.

I Gävle Kommun har man dock inte fattat detta, alls.

Där har man i stället bestämt sig för att stoppa veganmat i alla kommunala skolor. Enligt utbildningsnämnden i Gävles ordförande, Evelyn Klöverstedtfattar man beslutet för att det ”blivit väldigt många olika koster” i skolan.

Ett minst sagt ologiskt argument eftersom man stoppar den mest hållbara och hänsynsfulla kosten i skolan, samtidigt som man i princip försöker tvinga veganelever att börja äta animaliska produkter.

Man undrar hur de resonerat i kommunen. Kanske såhär ungefär: ”Äsch, det är ju bara klimatet som står på spel! Vem bryr sig?”

Som niondeklassaren Disa Vågberg säger till Sveriges Radio om vilka signaler det sänder till eleverna:
– Att de inte tycker det är så viktigt med att man ska tänka på att inte äta så mycket kött. Att tänka på miljön, sin hälsa och på djuren. Att det inte tas på allvar.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se