Stäng
augusti 17, 2017
Margret Atladottir, redaktör
Anna Westberg.

Skiftet hjälpte till att sänka Trumps industriråd

Trumps misslyckande med att fördöma vit makt-rörelsen efter händelserna i Charlottesville fick flera medlemmar av de informella industriråden American Manufacturing Council och The Strategy and Policy Forum, som agerat som rådgivare åt presidenten, att hoppa av sina uppdrag. En av medlemmarna var svensken Inge Thulin. Kampanjorganisationen Skiftet spelade en roll i det hela.

Hej Anna, vem är du och vilka är Skiftet?
– Jag heter Anna Westberg och är kampanjchef och medgrundare av folkrörelsen Skiftet. Vi driver kampanjer kring frågor inom demokrati, välfärd och miljö. Typ att regeringen borde satsa mer pengar på förlossningsvården och att man inte borde hugga ner de kvarvarande gammelskogarna i Sverige.

Berätta om kampanjen som sänkte industrirådet!
– Vi drog igår igång en snabb kampanj för att sätta press på Inge Thulin, som är VD för ett stort företag (3M), svensk och som fram tills igår satt i Donald Trumps näringslivsråd. Vi slöt upp med vår amerikanska systerorganisation MoveOn och tyska systerorganisation Campact som också låg på varsin näringslivstopp.

Är det här er mest lyckade kampanj? Hur snabbt gick det?
– Kampanjen var över på bara några timmar, jag var ute med en kompis när det började plinga till i telefonen och mina kollegor skrev exalterat kring kampanjen och att vi hade vunnit. Så, den här kampanjen och den när vi fick klädkedjan New Yorker att plocka ner sexistisk reklam.

Hur gör man om man ”vill vara med” och engagera sig i Skiftets kampanjer?
– Om man vill vara med i Skiftet är det bara att skriva under någon av vår kampanjer (de hittas bland annat på vår Facebooksida, Twitter och på vår sajt, skiftet.org) därefter kommer du börja få mail av oss. Har man däremot en egen kampanj man vill starta, driva och kanske vinna går det att göra på mittskifte.org. Häng med, det blir kul!

Sök på Politism.se