Stäng
september 15, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Finansminister Magdalena Andersson måste agera – nu! – om inte Skatteverkets skandal ska bli hennes egen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Skatteverkets skandal skadar förtroendet för Magdalena Andersson

Minns du vårens Uppdrag Granskning om ”Panamaleaks” och Skatteverket? Den högsta ledningen på Skatteverket, generaldirektör Ingemar Hansson och överdirektör Helena Dyrssen, försökte varna sina tidigare kollegor i den borgerliga regeringen när Uppdrag Granskning synade den internationella skatteflykten.

Reportaget visade en elit utan markkontakt, som ställer sig på sina vänners sida i stället för att ta det ansvar som topposterna på Skatteverket kräver av dem. Finansminister Magdalena Andersson (S) sa sig vara ”upprörd” efter avslöjandet, men valde att inte agera mot Dyrssen och Hansson. Detta trots att deras agerande allvarligt riskerar att skada förtroendet för Skatteverket och i slutändan även legitimiteten i skattesystemet: Om de rika, och andra med rätt kontakter, kommer undan och får specialbehandling – varför ska vanligt folk vara intresserade av att göra rätt för sig?

När Uppdrag Granskning följde upp reportaget i går visar det sig att den externa utredning som utlovades efter skandalen hanterats märkligt. Rapporten riktade svidande kritik mot Skatteverkets ledning.

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, menar att Skatteverkets ledning dessutom brutit mot grundlagen genom ett ”flagrant brott mot principen om likhet inför lagen”.

Till råga på allt har Skatteverket valt att inte kommunicera den kritiska rapporten, eller ens publicera den på sin hemsida. De vägrar – ledningen för en myndighet! – att ställa upp på intervjuer och vägrar att lämna ut underlaget till rapporten.

Genom hanteringen av avslöjandet har Skatteverket, Helena Dyrssen och Ingemar Hansson gjort saken ännu värre.

Att de sitter kvar, och vägrar flytta på sig, gör nu att skandalen spiller över på finansminister Magdalena Andersson (S). Hennes förtroende skadas för varje dag som Dyrssen och Hansson sitter kvar, och hennes val att inte agera blir nu till en fråga om hennes egen handlingskraft. Dessutom väcks frågan om verksledningen får specialbehandling eftersom Hansson är finansministerns tidigare chef – på just Skatteverket.

Vad säger det om en finansminister att hon inte agerar när en av våra viktigaste myndigheter insjuknar i vänskapskorruption? Ser vi inte heller nu några konsekvenser framstår även Magdalena Andersson som vårdslös och ointresserad av ansvarsutkrävande.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se