Stäng
november 8, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Christer Gardell har placerat många miljarder i holdingbolag på Malta. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Skatteskandalerna larmar om ett allvarligt hot mot Sveriges välfärdssamhälle

När Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling uttryckte sin skepsis mot skattesystemet i Sverige och frågade sig ”vad fan han får för pengarna?” väckte det en oerhört viktig debatt som nu pågår för fullt. Hur ser samhällskontraktet ut? Kan man avstå att betala skatt om man är missnöjd med välfärden? Bör de allra rikaste betala mer skatt i Sverige än de gör?

Rapporteringen från Uppdrag Granskning, TT och det internationella journalistnätverket ICIJ är omfattande och handlar inte bara om Leif Östling, även om hans citat och det eroderade förtroendet för honom dominerat rapporteringen.

De senaste dagarna har vi kunnat läsa om skojätten Nikes skatteplanering. Vi har läst om Facebook, som fick 100 miljoner kronor från de svenska skattebetalarna för att placera sina servrar på svensk mark – samtidigt som de själva gör stora ansträngningar för att så lite pengar som möjligt ska nå den svenska statskassan. Även Apple undviker skatt på kreativa sätt.

Dessutom avslöjas att en av Sveriges rikaste finansmän, Christer Gardellgenom laglig men aggressiv skatteplanering, har 4,6 miljarder kronor i privat förmögenhet placerat i holdingbolag på Malta.

Vad vi ser träda fram är ett enormt och skadligt systemfel. Ett fel som urholkar legitimiteten i det svenska skattesystemet, som river sönder samhällskontraktet och därmed hotar hela idén om ett hållbart svenskt välfärdssamhälle. 

När den yppersta eliten helt lagligt kan börja välja och vraka – själva styra vilka skattesatser de betalar – medan vanliga löntagare snällt får stå och titta på undergrävs förtroendet för välfärdsstatens finansiering. Detta kommer vi nu inte till rätta med genom förhoppningar om en elitens återupprättade moral. Nix, nej, inte en chans.

Att vädja till storkapitalisterna och med mössan i hand be dem öppna sina hjärtan för den svenska medelklassens och arbetarklassens välfärdsbehov är fåfängt och meningslöst.

Vad som behövs är skärpningar i regler och lagar. Christer Gardell har rätt i det, när han bemöter SVT:s uppgifter: ”Om politiker inte gillar vad de ser får de ändra på lagarna.”

Till att börja med behövs en förmögenhetsskatt i Sverige. Den avskaffades 2007, samtidigt som ojämlikheten i Sverige ökade snabbare än i något OECD-land. Dessutom behövs tydligare regleringar kring var skatter ska betalas in. EU jobbar redan med detta, både höger och vänster driver på för att alla skatter skall betalas där vinsterna uppstår. Det är alltså inte bara en vänsteråsikt. I juni i år skrev över 100 länder – inklusive Sverige – också på en OECD-konvention mot vinstflyttandet.

Vice ordförande i EU-parlamentets ekonomiska utskott är den konservative politikern Ludek Niedermayer. Han representerar EPP, den partigrupp i EU där till exempel Moderaterna och Kristdemokraterna ingår. I en intervju med SVT är han kritisk mot det lagliga skatteflyttandet:
– Vi vill att företag skall lägga energi på att utveckla ideér och smarta lösningar, inte på att flytta pengar på sätt som minskar skatten.

En annan konservativ politiker, tyske Werner Langen, konstaterar:
– Om vi ser till att alla verkligen betalar sin del så får vi in mer pengar och kan sänka skattesatserna för alla.

Så låter det dock inte från den svenska högern som försöker vifta bort skatteundandragandet som en liten skitgrej. Men det handlar om oerhörda summor varje år.

Skatteverkets tidigare bedömningar (de håller just nu på med en ny utredning som väntas bli klar 2018)  är att minst 43-46 miljarder kronor i skatt – som borde ha betalats på internationella transaktioner av både bolag och privatpersoner – försvinner varje år. 43 miljarder – men troligen mer – som borde ha betalats i Sverige och blivit en del av den svenska välfärden.

Ekonomen Gabriel Zucman är en av världens ledande forskare och experter på skatteflykt och skatteundandragande. Han har specialstuderat Skandinavien och pekar på att förhållandevis lite skattepengar undandras från Sverige om man tittar på befolkningen i stort. Men de allra rikaste i landet undandrar 25-30 procent av sina inkomster från skatt.

Skatteexperten Torsten Fensby menar att förmögna svenskar har tillgångar på ungefär 500 miljarder kronor i skatteparadis, via upplägg som än så länge oftast är lagliga.

Gabriel Zucmans lösning är att de banker som hjälper till med skatteundandragande och skatteflykt ska tvingas stänga.
– Man bör göra det dyrare och mer farligt för banker och finansiella företag att erbjuda dessa tjänster. Om en bank ertappas med att ha underlättat skatteflykt eller skattebrott, skulle de tvingas stänga, säger han till SVT.

Han tycker att Sverige redan nu ska kräva att bolag skattar i Sverige om vinsterna skapas här:
– Om Apple eller Facebook tjänar 100 miljarder, och har en procent av försäljningen i till exempel Sverige, ja då kan Sverige kräva skatt på en procent av vinsten totalt.

Att komma åt skatteflykt, skatteundandragande och skattebrott är svårt. Det är invecklat och snårigt, och de som vill slippa skatta är oerhört kreativa. Det går att jämföra med hur narkotikaindustrin ändrar enstaka molekyler i preparat och på så vis tar fram droger som ännu inte olagligförklarats.

Men det går att göra en hel del, i den här texten nämns flera exempel. Och några av åtgärderna kan bli verklighet inom EU redan inom en snar framtid.

De svenska politikerna – från vänster till höger – har ett ansvar att diskutera problemet och förhålla sig till förslagen på lösningar. Problemet är alltså inte i första hand Leif Östling och Christer Gardell. Problemet är att vi har politiska partier, regeringspartierna inte minst, som låter det här fortgå.

Trots att det i förlängningen hotar det svenska solidariskt finansierade välfärdssamhället.

Sök på Politism.se