Stäng
september 14, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
Kan skattesänkningar minska fattigdom bland pensionärer? Foto: Foto: Anders Wiklund/TT

Skattesänkning blir (S) sätt att minska klyftor

Skattesänkningar har oftast förknippats med högern. Det är deras sätt att låta mindre pengar gå till välfärden och mer till de som tjänar rätt bra. Helt enligt deras ideologi. Men såhär ett år innan valet släpptes nyheten att Socialdemokraterna planerar en stor skattesänkning till nästa år. Den kommer att kosta 4,42 miljarder kronor.

Skattesänkningen är riktad mot pensionärer. Det kan verka rättvist till en början. Pensionärer betalar i dag mer i skatt än vad löntagare gör, något regeringen kallar ”pensionärsskatt”. Anledningen till att vi ens har det här skattegapet är för att vår förra Alliansregeringen skapade en större klyfta mellan löntagare och pensionärer(men även sjuka och arbetslösa). De höjde inte skatten för dessa grupper, utan sänkte den för de som arbetar med ”jobbskatteavdrag” som det heter.

Under Alliansen ökade klyftorna mellan de som arbetar och de som står utanför arbetsmarknaden. De sjuka, de arbetslösa och pensionärerna fick betala ett högt pris för att de inte kan jobba. Socialdemokraterna kritiserade länge moderaternas skattesänkningar och avdrag, men när det väl var dags så drev Socialdemokraterna igenom ett femte jobbskatteavdrag.

Regeringen säger sig vilja minska klyftor. Och i rättvisans namn har regeringen också försökt höja skatten, men då har moderaterna hotat med misstroendeförklaringar. Och några nya skatter har vi inte heller fått eftersom riksdagen röstat ner förslagen. Den här sänkningen kommer minska gapet mellan pensionärer och löntagare, och bidra med välbehövliga hundralappar för våra fattiga pensionärer.  Men att sänka skatter för att råda bot på klyftor är inte rätt väg att gå, inte på sikt.

För när man väl börja sänka skatter för att minska klyftor så blir det svårt att gå tillbaka. För att göra livet lite drägligare för den här generationens pensionärer är den snabba lösningen även den bästa. Men för att bekämpa den stora orättvisan för pensionärerna skulle det behövas ett rättvist pensionssystem och ett bostadstillägg som går att överleva på. Det skulle göra långt mer än en skattesänkning.

Sök på Politism.se