Stäng
maj 6, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Skattepengar upp i rök – regeringen måste släcka elden

Hur i helsike ska vi göra med de cyniska riskkapitalister som vrider ur så mycket de bara kan – så snabbt det bara går – av medborgarnas skattepengar via vinstdriven välfärd? Frågan har ett oerhört enkelt svar: Det svenska folket vill, med förkrossande majoritet, stoppa detta. Undersökningarna på området är entydiga. Stödet för att ta bort vinstintresset ur välfärden är kompakt. Även de borgerliga väljarna vill få bort vinsterna från välfärden.

Därför är man glad att det finns en pågående utredning som ska hantera detta. Men än så länge fortgår plundringen. Att det inte finns någon som helst tendens till återhållsamhet eller självreglering från företagen ens när det politiska trycket är så högt säger allt: Det finns ingen annan plan än att dra in så mycket pengar innan politiken sätter stopp.

Tidigare har vi sett skandalerna inom den vinstjagande äldrevården, vi har sett skandalerna på hos de pengatörstiga förskoleentreprenörerna, vi har sett friskolebranschens allra mest cyniska ockrare. Vi har också, främst under andra halvan av 2014 och första delen av 2015, skrivit om snubbar som Bert Karlsson och Bertil Andersson som profiterar intensivt i asylbranschen, där de berikar sig på människor som tvingats fly undan krig.

I går skrev Kawa Zolfagary om Expressens senaste avslöjande om hur några av Sveriges allra rikaste blir ännu rikare på att hyra ut nedgångna fastigheter till flyktingar för ockerpriser.

Ett avslöjande som fortsätter i dag med samma kraft.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se